Hol járnak a magyar zöldrendszámosok? Most átléptek egy határt

2023.10.25. 06:59

Szeptemberben már 80 ezer felett volt a zöldrendszámos járművek száma. 

Augusztushoz képest 2 százalékkal, tavaly szeptemberhez képest 37 százalékkal nőtt a zöldrendszámos járművek száma Magyarországon. Így több mint 80 ezres "flottáról" van szó. DSC03572

Ezen belül a tisztán elektromos autók száma szeptember végén 44 558 volt, ami havi szinten 3, éves összevetésben pedig 43 százalékos emelkedést jelent.

A növelt hatótávolságú, külső töltésű hibridek, ismertebb nevükön range extenderes autók száma 2, illetve 38 százalékkal 17 ezer fölé nőtt. 

A külső töltésű hibrid elektromos autók, azaz a plug-in hibrideknél augusztushoz képest szintén 2 százalékos emelkedés történt, tavaly szeptemberhez viszonyítva pedig 19 százalékkal nőtt a számuk. Ennek eredményeként több mint 11 ezer van belőlük. Elképzelhető, hogy utóbbi autók a jövőben már nem lesznek jogosultak a zöldrendszámra. (Ezzel a "Füstölő romok az utakon... című cikkünkben foglalkoztunk részletesen, ami itt olvasható.)

A villanyautók és részben elektromos autók száma tehát bővülést mutat, ám a teljes - bő 4 milliós - autóállományhoz képest még mindig marginális.