Odacsapott a Nikola az alapítónak, a piac nagyon örül

2023.10.26. 06:13

A tőzsdei befektetők jelentős részvénydrágulással jutalmazták az villanykamionokat gyártó Nikolát azért, mert alaposan elverte a port hazudós cégalapítóján. 

A villanykamionokat gyártó Nikola részvényei 9 százalékkal drágultak azt követően, hogy a vállalata tőzsdefelügyeletnek eljuttatott tájékoztatójában közölte: 165 millió dolláros - közel 60 milliárd forint - kártérítés megfizetésére kötelezte a cég alapítóját Trevor Miltont, a vállalatnak okozott károkért.

Mást mondott

A cég és Milton közti New York-i bírósági eljárás eredménye szerint a vállalat volt vezérigazgatójának azokért a károkért kell fizetnie, amelyeket a kormány és a tőzsdefelügyelet korábbi vizsgálatai nyomán kiderült csalásai okoztak a teherautó-gyártónak. A Nikola 2021 decemberében beleegyezett, hogy 125 millió dollár kártérítést fizessen a becsapott befektetőknek, miután Milton olyan kijelentéseket tett, amelyek a valóságosnál jobbnak tüntették fel a kamiongyártó piaci kilátásait.

Hazudott arról, hogy milyen technikai együttműködésekre készülnek más járműgyártókkal a CNBC összefoglalója szerint. Eltúlozta a Nikola technológiai és piaci értékesítési lehetőségeit. Ezt azzal a céllal tette, hogy a cég 2020 júniusában tartott első tőzsdei részvénykibocsátásán felverje a részvények értéket. Miközben ő 1 milliárd dollárt keresett a tranzakción, a kisrészvényesek papírjaik értékvesztését látva hamarosan rájöttek, hogy a cég jóval kevesebbre képest. Milton ugyanakkor nem ismerte el bűnösségét. A Nikola viszont azon túl, hogy a vaskos kártérítést követeli tőle, az eljárások ügyvédi költségeit is be akarja vasalni.

Bukás

Milton 2014-ben alapította a Nikolát és 2020 szeptemberéig volt a vezérigazgatója. Abba bukott bele, hogy a hatósági vizsgálat szerint a Hindenburg Research befektetési kutatóintézet megalapozottan vádolta meg a cég technológiájával és iparági együttműködésével kapcsolatos megtévesztéssel. Az üzletembert a szövetségi bíróság bűnösnek találta tavaly háromrendbeli csalásban, amelyeket cégvezető korábban követett el. Az ítélethirdetés várhatóan november végén lesz.