Szerinted milyen gyorsan ér körbe a Nürburgringen a világ legkisebb autója?

2023.10.26. 10:28

A Top Gear egyik leghíresebb epizódja óta mind tudjuk, hogy a Peel P50 nem csak a világ legkisebb autója, egyben az egyik legaranyosabb is, és jobban megnézik, mint bármilyen szupersportautót.

A Man-szigetről származó, cuki háromkerekű biztos sokaknak szimpatikus, de sajnos annyira megdrágult, hogy praktikusan esélytelen ilyet szerezni. A legdrágább P50-est 176 ezer dollárért, azaz körülbelül 64 millió forintért adták el.

A durva árazásnál sokat számított a Top Gear is, de az a tény se elhanyagolható, hogy mindössze 50 darabot gyártottak belőle. A háromkereskes kisautót egy egyhengeres, 50 köbcentis motor kőkemény 4 lóereje mozgatja. A háromsebességes autóban nincs hátrameneti fokozat, és ajtóból is csak egy került rá, így jobbal nevezhetjük minimalistának.

Egy ilyen autóval kapcsolatban sok érdekes ötlet felmerülhet a kreatív tartalomgyártókban, most itt egy meredekebb ezek közül: egy youtuber úgy gondolta, hogy a világ legkisebb autóját érdemes végigküldeni a világ leghosszabb versenypályáján, vagyis a Nürburgringen.

A P50-nél kevés alkalmatlanabb eszköz létezik a földön a versenypályás csapatásra, hiszen instabil, lassú és bénácska. A videós srác becsülettel végigtolta a hihetetlenül lassú kört, amit a tempója ellenére unalmasnak semmiképp nem lehetett nevezni.

Az Peel a végsebessége környékén már kellően instabil ahhoz, hogy olykor igazi küzdelem legyen a kezelése. Valami olyasmi lehetett, mint városban közlekedni a Piaggio Ape 50-essel, és arra a mai napig emlékszem, hogy annak ellenére is szörnyen para, hogy a tempó szinte teljesen hiányzik az egyenletből.

Ezúttal más autó nem volt a Nürburgringen, csak az értékes és ritka Peel, így egy komoly veszélyforrást legalább sikerült kivonni az egyenletből. A köridő nem ostromolja a GT2 RS hét perc alatti teljesítményét: a félelmetesnek tűnő kört 25 perc 44 másodperc és 136 ezredmásodperc alatt sikerült teljesíteni a P50-nel.

Forrás: Quadrant / Youtube