Itt a valaha volt legdrágább új Ferrari

2023.10.29. 15:29

A Ferrari idén Le Mans-ban, a Hypercar kategóriában aratott győzelmet az új 499P kódnevű prototípusával, amelyből most egy limitált példányszámú civil változatot is készítettek. A 499P Modificita utcára így sem mehet, kizárólag versenypályára szánják azért, hogy "az ügyfelek átélhessék a versenyprototípusok nyújtotta izgalmat."

A projekt exkluzivitását mutatja, hogy az autó az eddigi legdrágább újonnan kapható Ferrari, ára 5,1 millió euró, átszámítva közel 2 milliárd forint, és csak a márkához legközelebb álló, nagy becsben tartott ügyfelek számára elérhető (a legdrágább új Ferrari címre a 210-es sorszámú LaFerrari Aperta is pályázhat, de a 10 millió dolláros árát jótékonysági liciten srófolták fel ennyire). A Ferrari két év alatt kilenc versenyt biztosít a leendő tulajdonosok számára, de ha a kuncsaft alternatív versenypályára kívánkozik a Modificatájával, a Ferrari a kiválasztott pályára szervez egy plusz eseményt, és biztosítja a márka F1-es szervizcsapatát is - igaz, ezekért plusz pénzt kell fizetni.

A 499P Modificata a Sport Prototipi Clienti program első modellje, amelynek keretében módosított versenyautókhoz juthatnak hozzá a kiválasztott kevesek, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy a későbbiekben milyen autók lesznek még elérhetők. A Modificata örökli a 499P 3 literes hibridizált V6-osát, de annál erősebb, kombinált teljesítménye 697 lóerő, ugyanakkor az F1-ből ismerős módon gombnyomásra, körönként 7 másodpercig további 80 lóerő is rendelkezésre áll.

A mérnökök számára az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy a versenytechnikát a kevésbé tapasztalt sofőrök számára is kezelhetővé tegyék. Bár pontos adatokat nem árultak el, a Modificata csúcsnyomatéka valahol 894 Nm környékén alakulhat, ennek leadásán finomítottak a mérnökök, hogy ne törjön össze túl gyorsan a drága műszer. A Pirelli dedikált gumit készített az autóhoz, a motor teherviselő elem, a nyomórudas felfüggesztést szintén az F1 inspirálta, tehát mindenképpen letaglózó tárgyat kapnak a szerencsés ügyfelek.