Jó hírt kaptak a villanyautók: megtörtént a fordulat az áram árában

2023.11.02. 06:24

Európai kutatók elhatározták, hogy kiszámolják, mikor egyenlítődik ki hagyományos módon és az alternatív energiával termelt áram ára. Eddig úgy látszott, hogy sokáig kell várni erre a pillanatra.

Főként brit egyetemeken, kutatóintézetekben, illetve a Világbanknál dolgozó kutatók és szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a napenergiával termelt elektromos energia egy ideje nem drágább a hagyományos szén vagy gáz égetésével termelt áramnál – derül ki a CleanTechnica szakportál összefoglalójából.

A korábbi kutatások ezzel kapcsolatban azt az eredményt hozták, hogy a fosszilis energiahordozók még hosszú ideig megőrzik domináns szerepüket ezen a téren. A Nature Communications folyóiratban megjelent tanulmány szerint azonban a jelenlegi átalakulás folytatódása esetén a napenergia válhat a világ domináns áramforrásává még az évszázad közepe előtt.

A kutatók a rendelkezésre álló statisztika adatokra támaszkodtak. Ezekből állították fel azokat a trendeket, amelyek a még őket is meglepő eredményt hozták. A napenergiával termelt elektromos energiaköltsége figyelembe véve a megtermelt áram tárolásának költségét számos jelentős piacon paritásba került az összes alternatív megoldással. A napenergiát felhasználó eszközök és létesítmények telepítésének folytatódása és a költségek csökkenése visszafordíthatatlan folyamat. Ez nem jelenti azt, hogy a globális felmelegedés problémáját megoldottnak tekinthetjük. A napenergia technológiája ugyanis nem annyira kiforrott és stabil, mint a hagyományos áramtermelésé.

Több feladat vár megoldásra

A számos olyan problémát kell azonban áthidalni, jelenti, amelyek akadályozzák a napenergia terjedését. Ezek közé sorolható az elektromos hálózhatok gyengesége, a feltörekvő országok napenergia-fejlesztéseihez szüksége finanszírozási források hiánya, a nyersanyagproblémák és a politikai ellenállás azokon a területeken, ahol az újdonság előretörése munkahelyeket veszélyeztet. Az elektromos hálózatoknak képessé kell válniuk az időjárás és az évszakok változásától függetlenül kezelni a napenergia termeléséből fakadó változó terheléseket. Más alternatív források, regionális áramelosztás, akkumulátoros és más tárolási módok segíthetnek az áram kereslete és kínálata közötti egyensúly megteremtésében. Az alternatív energia felhasználása főként a jómódú országokban terjed, ám az alacsony jövedelmű, elsősorban afrikai országok lemaradásban vannak. Ezért a technológiai olcsóbbá válása nem ad garanciát arra, hogy ezek is átálljanak az újdonság használatára. Ehhez többlet finanszírozási forrásra van szükség.

Az elektromos átállás, főként az akkumulátorok használata számos alapvető nyersanyagot (nikkel, réz,kobalt, lítium és ritka fémek) igényel. További kutatásokra van szükség ezek újrahasznosításának biztosításához. Elsősorban a politika feladata, hogy a fosszilis energiahordozóktól függő közösségek, munkavállalók és vállalatok megtalálják a helyüket az új energiaellátási rendszerben is.