A mini-traktorhúzó versenyek nem léteznek, nem bánthatnak téged

2023.11.12. 09:55

A Traktorhúzó versenyeknek komoly hagyományai vannak Amerika egyes részein. A résztvevők általában durván módosított, vagy teljesen egyedi építésű járműveikkel a lehető legmesszebbre próbálnak húzni egy súlyokkal megpakolt utánfutót, mely a megtett távval arányosan egyre inkább ellenáll. Bár az érdeklődők kisebb, kevésbé színvonalas versenyekre is benevezhetnek, az elit viadalokon már több százezer dolláros masinákkal feszülnek egymásnak a felek.

Azoknak sem kell viszont szomorkodnia, akiknek nincs ennyi pénze: elég csak benevezni a National Micro-Mini Tractor Pullers Association (Nemzeti Mikor-Mini Traktorhúzók Egyesülete) egy versenyére, ahol miniatűr méretben, jóval olcsóbban átélhetőek a sport izgalmai.

Képernyőkép 2023-11-09 141408.png


Némi műszaki ismeretre biztosan szükség lesz azonban. A hat kategóriában induló minitraktorok mindegyike teljesen egyedi, saját készítésű gépezet, melyeket tulajdonosaik sok tervezés és súlyos munkaórák alatt raktak össze a semmiből. Az eredmény impresszív: az alig több mint 3 kilós járgányok saját súlyuk százszorosát is képesek elhúzni.

 Ahogy minden valamirevaló motorsportban, az ellenőrző testület itt is szigorú technikai szabályokat állít fel az egyes kategóriákban. Többek között a maximális súly, a hossz, a gumiszélesség, és az apró nitrós motorok hengerűrtartalma is meghatározott.

Mindenkinek kell egy hobbi. Ők megtalálták a sajátjukat.