Vagány villanyautó lett az új Renault Twingo, állítólag olcsó lesz

2023.11.15. 18:00

A Renault az igen jól sikerült 5-ös koncepció után most ismét egy menő tanulmánnyal és egy szimpatikus ígérettel jelentkezett. Megmutatták, hogy miként képzelik a jövő sokak számára is elérhető, kicsi villanyautóját.

A Renault Twingo egyelőre még csak koncepcióautó, de annak abszolút hibátlan: az első generációs Twingót gondolták újra, a végeredmény pedig meggyőző.

Nagyon jól döntöttek a Renault-nál, hogy a legrégebbi Twingót vették alapul, hiszen az már új korában is egy nagyon jellegzetes kisautó volt, ami mára szinte klasszikus lett, a formáját sokan ismerik. Az újdonságnál remekül használták fel a régi változat formai megoldásait: a lámpák, a szellőzők és az arányok is ügyesen utalnak az első Twingóra.

Ez még közel nem a végleges változat, a Renault azonban az eddigi jelek szerint komolyan gondolja: Luca de Meo, a Renault vezérigazgatója azt mondta, hogy a Twingo egy olcsó villanyautó lesz, és a tervek szerint 2026-ban érkezhet a szériaváltozata. Luca de Meo Párizsban beszélt az újdonságról, és sok másról is:

Az ára 20 ezer euróról, azaz nagyjából 7,5 millió forintról indulna, ám ez egyelőre csak egy hangzatos ígéret. Ha minden igaz, Európában bérelni is lehet majd: ezért nagyjából havi 100 eurót, azaz körülbelül 38 ezer forintot kérnének érte.

Egyelőre semmilyen technikai információt nem közöltek, így még nem ismerjük az akku méretét, a tervezett hatótávot és az autó méreteit sem. Az viszont elhangzott, hogy kategóriaelső hatékonyságra törekszenek: a Twingónál száz kilométeren maximum 10 kWh-s fogyasztást szeretnének elérni.

Az is kiderült, hogy a Twingo nem a Renault, hanem az Ampére márkanév alatt érkezhet, és kimondottan elektromos kisautóknak szánt platformra épülne, akárcsak a Renault 4 és 5.

A Luca de Meo azt is elmondta, hogy a Renault a következő években optimalizálna, amennyire csak lehet: jelentősen csökkentenék az akkumulátorok, a hajtásláncok és a karosszériaelemek gyártási költségeit.

Az új, elektromos modelleket fokozatosan mutatnák be: a Renault 5 jövőre, a Renault 4 2025-ben, a Twingo pedig 2026-ban jöhet. Ezeket pár évvel később követheti egy új Scenic. Rá is férnek ezek a relatíve olcsó, új modellek a francia gyártóra, hiszen az utóbbi időben többen jelentkeztek a lehetőségekhez képest olcsó villanyautóval vagy ezekkel kapcsolatos tervekkel és ígéretekkel.

Forrás: Renault Group