10 millió alatti, elektromos kisautót tervez az Opel

2023.11.02. 17:51

Az Opel kínálatában jelenleg a Corsa elektromos változata a legkisebb elérhető villanyautó, ha nem számoljuk az erősen kompromisszumos Rocks-e-t. Elképzelhető, hogy ez változni fog.

A márka vezérigazgatója, Florian Huettl beszélt róla, hogy egy olyan kisautót szeretne gyártani az Opel, ami kisebb és lényegesen olcsóbb, mint a Corsa-e.

Erre onnan nézve is reális esély mutatkozik, hogy a Citroën a közelmúltban mutatta be a már olcsó villanyautóját, az ë-C3-at. Mivel a Stellantishoz tartozik mindkét gyártó, adná magát, hogy a Citroën alapjául is szolgáló Smart Car platformra építsék fel az Opel újdonságát is.

A helyzet azonban ennél bonyolultabb: Huettl szerint egy ilyen autó kifejlesztéséhez a kulcs egy fejlettebb akkupakk, aminek nagyobb az energiasűrűsége. Ez a költségekre és a tömegre, ezáltal a fogyasztásra is jó hatással lenne.

Mivel az ë-C3 nem tartalmaz ilyen újdonságot, elképzelhető, hogy mégse azt veszik majd alapul. Ugyanakkor a Citroën azt mondja, hogy elérhető a Stellantis többi márkájának is a Smart Car platform, így elméleti síkon arra is épülhetne a kis Opel.

Ha nem a Smart Car, akkor az STLA Small, vagyis a második generációs E-CMP platform ígérkezik a jó megoldásnak. Jelenleg a Corsa-e és az e-208 az első generációs E-CMP-re épül, de ezek következő generációja jó eséllyel az új platformot használja majd.

Egyelőre tehát semmilyen konkrétumot nem mondtak, csupán belengették a kis villany-Opel lehetőségét. Egy igen fontos tényezőt azért már most közöltek, vagyis az árát: bár ez később még változhat, a tervek szerint 25 ezer euróról, azaz valamivel 9,5 millió forint felett indulna a Corsánál kisebb villanyautó ára.

Forrás: Autocar / Stellantis

A képek illusztációk, a faceliftes Corsa bemutatójáról származnak.