Kiütötték a Fiskert, probléma lehet az adatokkal

2023.11.16. 07:36 Módosítva: 2023.11.16. 07:36

Ködös megfogalmazással tudatta befektetőivel a Fisker villanyautó-gyártó, hogy a korábbi beszámolók nem stimmelnek.

Az elektromos meghajtású sportautókat gyártó Fisker részvényei igen mély kátyúba kerültek, miután nem igazán fényes teljesítményről beszámoló tőzsdei gyorsjelentése mellé még egy figyelmeztetést is mellékelt, miszerint korábbi beszámolói pontatlanok lehettek – írja a CNBC. Az árfolyam több mint 18 százalékkal, papíronként 3,34 dollárra csökkent.

A Fisker harmadik negyedéves pénzügyi jelentése szerint az árbevétel 71,8 millió dollár volt, ami 91 millió dollár veszteséggel párosult. Az eredmények elmaradtak a Wall Street-i elemzők várakozásától, egyben az adatok azt jelentik, hogy a befektetők részvényenként 27 centet buktak Fisker-papírjaikon.

Ezt azonban megfejelte egy további rossz hír. A gyorsjelentés benyújtása után a Fisker jelezte, hogy a vállalat főkönyvelőjének pánikszerű októberi távozása után kiderült egy „apróság”. Nevezetesen anyagi gyengeségeket találtak a vállalat belső pénzügyi jelentési rendszerében”. A cégnek valójában november 8-án kellett volna megjelentetnie a negyedéves beszámolót, ám a főkönyvelő október 27-i kilépésére hivatkozva ezt elhalasztották. Utóda csak november 6-án foglalta el ahelyét. Ezekre a váratlan fejleményekre nem adtak magyarázatot.

Geeta Gupta-Fisker, a vállalat pénzügyi igazgatója csak annyit mondott, hogy a harmadik negyedév „nagyon komplex” volt. A cég autóit egyébként a Magna International gyártja, amely július és szeptember között több mint 4700-at állított elő az autógyártó zászlós hajójának számító modelljéből, az Oceanból. Ez négyszerese az április-júniusi teljesítménynek. A vállalat tőketartaléka egyébként a negyedév végén 625 millió dollár készpénz vagy gyorsan azzá tehető értékpapírvolt. Ez 100 millióval több a három hónappal korábbinál.