Szép Ford lett az új Subaru Forester

2023.11.18. 15:36

Bizony, bizony, a Subaru még mindig él és virul, bár már nem abból, mint amiért annyian szeretjük. Ennek ellenére az Egyesült Államokban rengeteg modelljük talál gazdára, és az egyik legsikeresebbjük a Forester, aminek most mutatták be a hatodik generációját az LA Auto Show-n.

Szerintem nem vagyok egyedül, hogy ha meghallom a Forester szót, akkor a harmadik generáció jut eszembe, abból is az STi. Pedig a Forester nem állt meg ennyinél, sőt már a hatodik generációját kell ünnepelnünk - bár STi azóta sem készült sajnos.

A hatodig generációt külsőleg alaposan átszabták, ami az előző generációhoz képest jobban sikerült, viszont az eleje kísértetiesen hasonlít az amerikai Ford Explorerre. Viszont a Foresterre jellemző dobozos forma megmaradt, valamint a féklámpáiban azért még felismerhető, hogy ez egy Subaru.

Az előző generációhoz képest 15 millivel hosszabb (4655 mm), 12 millivel szélesebb (1828 mm), hasmagassága pedig csaknem 221 milliméter. Csomagtere 838 literesre nőtt 818-ból.

A modern elvárásoknak megfelelően lesz belőle hibrid hajtással szerelt verzió is, de csak később. Addig a modellt csak egy 180 lóerős, 2.5 literes boxermotorral lehet kapni, ami két lóerővel kevesebb, mint amit az előző generáció tudott. Az állandó összkerékhajtás és a fokozatmentes váltó az alapfelszereltség része. Továbbá ebben is megtalálható alapból a legújabb X-mode lejtmenetvezérlő, amit a Crosstrekbe is beszereltek.

A Forester belterét is újratervezték, amiben az infotainment kijelző 11,6"-ra (az alap modellben még 7"-es van) nőtt és függőlegesen helyezkedik el. A Subaru által megszokott középső részen túl az utastér többi része a Foresterekre jellemző kialakítással rendelkezik, így például a műszerfal picit feljebb helyezkedik el a nagyobb lábtér érdekében. A műszeregységnél még hagyományos analóg kilométerórát és fordulatszámmérőt láthatunk.

Európai bevezetéséről és áráról nem esett szó, de az USA-ban négy felszereltségi szint közül lehet választani (Premium, Sport, Limited, Touring), és az alapmodell ára 28 390 dollár, vagyis 9,9 millió forint.