„Az autóipar történelmének eddigi legjelentősebb átalakulása zajlik”

2023.11.24. 17:25

Philip Nelles, Continental AG igazgatótanácsának tagja szerint jelenleg az autóipar történelmének eddigi legjelentősebb átalakulása zajlik, amelyben kiemelt szerepei vannak a digitalizációnak, a járművek hálózatba kapcsolásának és a mesterséges intelligenciának is – derült ki az Index interjújából.

Nelles részletezte, hogy a Continentalon belül globálisan körülbelül 1200 MI-szakértőt alkalmaznak, akik különféle üzletágaik számára fejlesztenek mesterséges intelligencián alapuló megoldásokat. Például az autonóm vezetésben, a gumiabroncsok minőség-ellenőrzésében, de még a a teherautók szabad rakterének feltérképezését célzó megoldásokban is segédkezik a mesterséges intelligencia.

Kiderült, hogy a Continental magyaroszági létesítményei fontos szerepet játszanak a cég gumiabroncs-szektorában, de az személyautós csoport tevékenységéhez is nagyban hozzájárulunk. „Korszerű Ipar 4.0 gyáraink vannak Budapesten és Veszprémben. A már említett Autonomous Mobility üzletág irodáiban mesterséges intelligencia- és alkalmazásfejlesztési tevékenységet folytatunk, illetve világviszonylatban az egyik fontos tesztpályánk Veszprémben található” – tette hozzá.

Philipp Nelles, a Continental AG igazgatótanácsának tagja.
Philipp Nelles, a Continental AG igazgatótanácsának tagja.

Az interjú során szóba került a 2050-ig esedékes nettó zéró kibocsátás, amivel kapcsolatban Nelles elárulta, hogy a Continental biztosítja a szén-dioxid-semleges mobilitás eléréshez szükséges technológiákat, de ez nem jöhet létre elhivatott és elkötelezett beszállítók nélkül.

Arra a kérdésre, hogy helyesnek tartja-e, hogy az EU egyoldalúan az elektrifikáció mellett rakta le a voksát, valamint lát-e lehetőséget a szintetikus üzemanyagban, kitérő választ adott, helyette elmondta, hogy a biztonságos, kényelmes és fenntartható járművezetés lesz meghatározó a vásárlók számára.