Lázár János ingyenessé tenné a tömegközlekedést a 14 éven aluliaknak

2023.11.28. 17:55

Az építési és közlekedési miniszter a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) exkluzív Nagyvállalati Klubjában tartott előadást, ahol többek között elmondta, hogy ingyenessé tennék a 14 év alattiak utazását tömegközlekedéssel Magyarországon. Viszont ennek jelenleg nincs konkrétum megvalósítási terve, sem időpontja.

Lázár erre akkor tért ki, amikor arról beszélt, hogy hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta rengetegen kezdték el használni a MÁV és Volán hálózatát. Mintegy 50-100 ezer olyan új bérletes jelent meg a rendszerben, akik eddig nem használták a tömegközlekedést. Hozzátette: ebben közrejátszhatott a dugók, valamint a folyamatosan emelkedő üzemanyagár is – tudósította a Világgazdaság.

Ezáltal összesen ár több mint 3,6 millió ország- és vármegyebérletet értékesítettek. A miniszter szerint ez pedig azért fontos, mert így több pénzt kérhet a kormányzattól a közösségi közlekedés számára.

Elismerte, hogy a tömegközlekedés szolgáltatása jelenleg minimum kifogásolható, de ezzel párhuzamosan az állam „nagyvonalú szolgáltatásokat fizet ki, mikor megrendeli a kapacitásokat a közlekedési cégeitől.” Részletezte, hogy erre évente 800 milliárd forintot költenek, az azonban más kérdés, hogy a „szolgáltatók, hogyan szolgáltatnak” - tette hozzá, bár arra már nem tért ki, hogy ez kinek a felelőssége.

Viszont a közösségi közlekedés költséghatékonysága egy kulcskérdés, amiben nem áll jól a MÁV-Volán. A járműállomány régi, ami rengeteg üzemanyagot használ el, ami pedig villanyosított pályán halad, annak pedig rossz a minősége. Ezáltal az államnak még több pénzt kellene ebbe belefektetni, hogy az energiaköltséget csökkenteni tudják. A MÁV éves energiaköltsége Lázár beszámolója szerint tavaly 180 milliárd forint volt.

Arról, hogy milyen a vidék-vidék irányú közlekedés helyzete hazánkban ebben a cikkben írtunk bővebben: