Ezért telik 3,5 órába egy Century SUV utolsó ellenőrzése

2023.11.30. 16:59

A Toyota még szeptember elején leleplezte híres luxuslimuzinja, a Century SUV változatát. A 61,5 millió forintos, 2570 kilós hibrid modell minden egyes darabjára hatalmas figyelmet szenttel a vállalat, így a gyártási folyamat egy alapos minőségellenőrzéssel zárul. Ezzel kapcsolatban derült ki most néhány érdekes részlet.

Bár a hagyományos Toyota modellek is átesnek bizonyos ellenőrzéseken, a Century SUV esetében direkt erre a feladatra kiképzett mesterellenőrök végzik az átvizsgálást. A feladatra csupán két fő kvalifikált, akik minden részletre kiterjedő alapossággal mennek végig a 17 lépésből álló ellenőrzőlistán, minden egyes elkészült Century SUV esetében.

2024-toyota-century-suv1


A fényezésnek tökéletesnek kell lennie. Ha az ellenőrök hibát találnak, az adott modellt a „fényezési klinikára" küldik, ahol kezelik a problémákat. A karosszéria elemeknek is teljesen szintben kell lenniük, aránytalanságok, szabálytalan hézagok nem elfogadhatóak.

2024-toyota-century-suv2


A mechanikai részletekre is nagy figyelem irányul. A motortér csak makulátlanul tiszta állapotban kaphat zöld jelzést, de a kerekeket és a lámpákat is alaposan megvizsgálják, szükség esetén pedig beállítják. Az egyes ellenőrzési fázisok között a Century SUV önvezető módban, elektromos hajtással közlekedik, így a különböző szenzorok és önvezetésért felelős rendszerek helyes működéséről is meggyőződnek az ellenőrök.



Az utolsó fázisban egy tesztpályán nagy sebességgel is megjáratják az elkészült példányokat. Ennek célja elsősorban nem a menetdinamika ellenőrzése, hanem a rendellenes menetzajok kiszűrése.

A teljes ellenőrzési folyamat minden egyes Century SUV esetében 3,5 órát vesz igénybe.