Olcsók vagyunk: már jogosítványért is ide jönnek az osztrákok

2023.11.30. 06:11

Nagyon sok Ausztriában élő magyar és már osztrák állampolgár is Magyarországra, főleg Sopronba jár, hogy jogosítványt szerezzen, ugyanis jelentősen olcsóbb a hazai tanfolyam, mint az osztrák – derült ki a Népszava cikkéből.

A jogosítvány-turizmus egy létező jelenség Sopronban  – mondta az egyik autósiskola ügyintézője a lapnak. Ennek pedig az árkülönbség az oka: míg egy B-kategóriás jogosítvány Ausztriában átlagosan 1950 euróba, vagyis 736 ezer forintba került, addig ez Magyarországon majdnem a feléből, 375 000 forintból kijön – ha minden vizsga elsőre sikerült. De az A2-es motor jogosítvány között még nagyobb az árkülönbség: Ausztriában átlagosan az 1600 euró (kb. 604 ezer forint), hazánkban pedig 216 ezer forint.

Pedig külfödiként nem egyszerű Magyarországon jogosítványt szerezni. Ugyanis egy külföldi csak akkor kaphat magyar jogosítványt, ha azt megelőzően legalább hat hónapig Magyarországon tartózkodott. Erre mondható kiskapunak az ideiglenes lakcím, de azt is megfelelő okirattal kell bizonyítani.

Nyelvi akadály már nincs, ugyanis az elméleti anyagot németül és angolul is meg lehet tanulni online. Ha pedig valaki mégis nyelvi nehézségekbe ütközik, annak segít a németül beszélő oktató. Ugyanis van olyan határközeli autós és motoros iskola, ami már az osztrákokra "szakosodtak", így akár németül is tudnak tanítani az oktatók.

Egyes autósiskolák arról is beszámoltak a Népszavának, hogy vannak olyanok is, akik azért iratkoznak be Magyarországon, mert Ausztriában elvették a jogosítványát, és ezzel szeretné megkerülni a rendszert. Ez viszont nem működik, ugyanis a magyar hatóságok az eredményes tanfolyam után felveszik a kapcsolatot osztrák kollégáikkal, és a sikeres vizsga után csak abban az esetben adják át a jogosítványt, ha az a személy nincs eltiltva a vezetéstől.