Ez lesz a Toyota kicsi villany-SUV-je

2023.12.04. 06:13

A költséges kutatás-fejlesztés miatt az új technológiák általában felülről terjednek lefelé, többek között ez is az oka annak, hogy a villanyautók többsége a magasabb kategóriákba érkezik, miközben kisebb modellekből alig akad. Most a Toyota mutatott egy típust, ami az eddigieknél nagyobb vásárlórétegre tarthat számot.

Az Urban SUV nevet viselő modell egyelőre tanulmány, de mivel mentes a szokásos koncepcióautós túlzásoktól, nem állhat messze a 2024-re ígért végleges változattól, ami tippek szerint a bZ2 nevet kapja majd.

A kis városi villany-crossoverek közé, a B-szegmensbe érkezik, ahol olyan típusok tanyáznak, mint a Jeep Avanger vagy a DS 3 Electric. Pontos műszaki adatokat az autó méretein kívül egyelőre nem közöltek: az Urban SUV 4300 mm hosszú, 1820 mm széles és 1620 mm magas. 

A kis méret ellenére a Toyota várhatóan nem tudja túl olcsón kínálni az autót, az eddigi információk alapján valahova a Volvo EX30 környékére pozícionálják, ami 14 millió forint körüli indulóárat jelent, azaz az igazán olcsó villany-Toyotára még várni kell. Az autót igyekeznek jól elválasztható csomagokban kínálni: két akkumulátor és két hajtás (össz- vagy elsőkerékhajtás) közül lehet majd választani, a hatótáv 400 kilométer környékére várható.

Arról nem nyilatkoztak a Toyotánál, hogy az Urban SUV-nek van-e köze a hozzá feltűnően hasonló Suzuki eVX-hez, de a forma mellett az is a rokonság melletti érv lehet, hogy a két márka korábban megegyezett egy közös villany-SUV fejlesztéséről.