Megérkezett a GTA VI előzetese, durván harsány lett

2023.12.06. 06:05

A gamerek már évek óta türelmetlenül várják a Grand Theft Auto új részét, vagyis GTA VI-ot, ami egyébként a sorozat nyolcadik része. A kíváncsiság indokolt, hiszen a Rockstar végtelenül népszerű szériájának előző epizódját pont tíz évvel ezelőtt, 2013-ban mutatták be.

Most megérkezett a játék első előzetese, amiből már most is látszik, hogy a GTA VI nagy dobásnak ígérkezik. Igyekeztek mindent beletenni, amitől egy trailer színesnek és izgalmasnak tűnik: annyira harsány és dús lett, amennyire csak lehetséges. Annyi nagy és apró részletet láthatunk benne, hogy szinte biztos, hogy még később is találnak benne érdekességeket és easter eggeket az éles szemű rajongók.

Szívás az előzetessel

Eredetileg december 5-én, magyar idő szerint délután 3 órakor jelent volna meg a hivatalos trailer, ezt azonban valaki vészesen késeinek gondolta. Az előzetes fél nappal korábban kiszivárgott az X-re, és emiatt végül a Rockstar Games a tervezett idő előtt kirakta Youtube-ra. Az eddigi információk alapján egy fejlesztő gyereke töltötte fel idő előtt az előzetest az X-re. Ha így volt, nem szívesen lennénk az apja helyében, akire valószínűleg most igen csúnyán néznek a Rockstar fejesei.

A borító és a kisfilm alapján ezúttal két főszereplője lehet a GTA VI-nak: egy fiatal nő és egy férfi, akik a játék tematikájából kiindulva modern Bonnie-nak és Clyde-nak tűnnek. Ez persze egyelőre csupán találgatás, hiszen az előzetes kivételével nem kaptunk több, lényegi információt az újdonságról.

A GTA VI alaphangulata leginkább a Vice Cityt idézi – erre konkrét Vice feliratok is emlékeztetnek –, de akadnak benne elemek a többi részből is. Tengerpart, felhőkarcolók, mocsárvidék, hatalmas kikötők, modern belváros, gettó, bulik, bandák, rendőrök és őrült arcok: az újdonságban tényleg minden lesz, csak győzzük felfogni. És ez még csak a legelső előzetes.

Az új játék grafikája az előzetes alapján baromi jól néz ki, láthatóan sokat fejlődött a tízéves elődhöz képest. Már amennyiben hihetünk az előzetesnek, ami néha csalóka, hiszen a végtermék élőben sokszor egész más, ott már nem lehet trükkösen felhúzni a látványt. Mivel azonban ennyit váratták a rajongókat, minden részletre extrán figyelni kellett, ezért ezzel valószínűleg nem lesz majd gond.

A Grand Theft Auto eddig

A GTA nagy utat tett meg az évek során: az első rész 1997-ben érkezett és már akkor is egy open world játékról volt szó, ami akkor még felülnézetes volt. A nagy változást a 2001-es GTA III hozta, ez lett az első, ami megkapta a háromdimenziós teret és a külső nézetet. Ezt követte 2002-ben a Vice City, 2004-ben a San Andreas, 2008-ban a IV és 2013-ban a jelenlegi rész, vagyis az V.

Minden játék nagyobbat gurított az elődjénél: az újabb részek érdekes funkciókkal színesedtek, illetve a bejárható terület is nőtt. Általánosságban elmondható, hogy minden GTA valamivel jobb is lett az azt megelőzőnél, de nem minden szempontból: a IV például több elemében igényesebben kidolgozott, mint az V.

Ma már egészen más

Bár a sorozat eleinte az autólopást helyezte fókuszba – ahogy a neve is sejteti –, azóta már rég nem erről van szó. Ettől még hatalmas szerepet kap az autózás, és jó GTA-s szokás szerint csurig van király autókkal. Az előzetesben ugyan nem az autók kapták a főszerepet, sokkal inkább a játék hangulata, azért így is feltűnik benne pár érdekes darab.

Jó poén például a Ferrari Testarossát mintázó Cheetah, amit látványosan olyanra dizájnoltak, hogy a régi játékokban is feltűnő Cheetah-ra emlékeztessen ahelyett, hogy közelítették volna egy igazi Ferrarihoz. De megjelenik a Declasse Tulip, ami egy Chevy Malibura emlékeztet.

Érdekes az is, hogy akadnak olyan típusok is, amik nagyon erősen emlékeztetnek az eredetijükre. Akik sokat nyűstölték a GTA V-öt és az Online-t, nagyon sok már ismert modellel találkozhattak az előzetesben, ilyen volt többek között a:

  • Grotti Furia / Pininfarian Battista
  • Enus Jubilee / Rolls-Royce Cullinan,
  • Pfister Comet S2 Cabrio / Porsche 911 (992)
  • Grotti Cheetah Classic / Ferrari Testarossa
  • Bravado Gauntlet Hellfire / Dodge Challanger
  • Grotti Carbonizzare / AM V12 Zagato - Ferrari F12 keverék
  • Obey Tailgater / Audi A6
  • Invetero Coquette D10 / Corvette C8
  • Pfister Comet Classic / Porsche 911

Az előzetesből leszűrhetjük, hogy a játékban kiemelten foglalkoztak az autós kultúrával, ugyanis a lowrideres találkozóktól kezdve az éjszakai versenyeken át az off-road találkozókig minden volt benne.

A GTA VI-ot 2025-re ígérik, de még nem mondtak hozzá konkrét dátumot, csak az évszámot ismerjük. Sőt, jelenleg úgy áll a helyzet, hogy első körben az újdonság nem is jelenik meg PC-re (ahogy ez a GTA V és a Red Dead Redemption II esetében is volt). Az új GTA-ra sóvárgók közül tehát jelenleg az a legszerencsésebb, akinek PS5-öse, Xbox Series S-e vagy Series X-e van, ugyanis ezekre a konzolokra jelenik meg először a GTA VI.

Forrás: Rockstar Games