23 ezer járat eshet ki a Volánbusz sztrájkja miatt

2023.12.08. 12:55

A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet december 10-ére és 11-ére munkabeszüntetést hirdetett a Volánbusznál, arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat, írta az Index.

A Volánbusz a sztrájkkal kapcsolatban jelezte, hogy honlapjukon elérhető lesz az ez idő alatt nem közlekedő járatok listája. A vállalat nagyjából 23 ezer kieső járattal számol, de ez attól is függ, hogy addig hány sofőrjük csatlakozik a munkabeszüntetéshez. A Volánbusz Zrt. szerint a vállalatnál működő majdnem húsz érdekképviseletből eddig egyik sem jelezte csatlakozási szándékát a munkabeszüntetéshez.

Vitatott munkabeszüntetés

A Volánbusz szerint nem teljesen jogszerű a mostani munkabeszüntetés, és jogorvoslattal él a végzés ellen. A vállalat nem a sztrájk lehetőségét szeretné megvonni, hanem csak annak időzítését szeretné megváltoztatni. Álláspontjuk szerint az idei évben munkabeszüntetésre sem ok, sem jogszerű lehetőség nincs, mert a kollektív szerződés keretében az idei évre érvényes bérmegállapodás van hatályban, amit a Volánbusz vezetése betartott.

A Fővárosi Törvényszék első fokon jogszerűnek ítélte a tervezett sztrájkot, és a nem peres eljárásban a Volánbusz kérelmét elutasították.

A december közepi sztrájk azért került kilátásba, mert a vállalat a szakszervezet 25 százalékos bérfejlesztési igényére nem tudott pénteken a munkavállalói oldalnak ajánlatot tenni.

A Volánbusz közleményében hangsúlyozta, hogy elkötelezettek a mielőbbi bérmegállapodásban, és ez legkésőbb január 20-ig meg is történne az arra jogosult érdekvédelmi szervezetekkel.