Világrekorder hegymászó lett Edith, a portálhidas Porsche 911

2023.12.09. 06:22

Új magassági világrekord döntöttek egy jelentősen átalakított Porsche 911 Carrera 4S-sel. A Chilében található Ojos del Salado vulkán nyugati gerincének csúcsára vezettek fel, ami 6734 méterrel van a tengerszint felett.

Az autót nem más, mint a háromszoros Le Mans-bajnok Romain Dumas vezette csapatával. Ilyen magasságban többek között olyan kihívásokkal is szembe kellett nézniük, mint a mínusz 20 fok és a ritkább oxigén. 

Az expedíciónak két jelentősen átalakított 911-es modellel vágtak neki. A két autót a HIF Global, a Schaeffler Group, a Mobil 1, a BFGoodrich és a TAG Heuer támogatta, építette meg közösen.

Dr. Frank Walliser, a Porsche AG járműarchitektúráért felelős részleg alelnöke elmondta, hogy az egész projekt egy mi lenne, ha kezdetű ötletként indult. A csapatnak nem ez az első próbálkozása. Tavaly tesztelés gyanánt már nekivágtak ennek az útnak, akkor csak éppen átlépték a 6000 métert. 

Doris & Edith

A két 911 a Doris és Edith becenevet kapta, ebből magát a rekordot Edith érte el, ami könnyebb és agilisabb volt Dorisnál.

Az átalakítás során a 443 lóerős 3 literes boxermotorhoz nem nyúltak, ahogy a hétfokozatú kéziváltóhoz sem. Az autó kenőanyagai is a gyári Mobil1-esek voltak, ezzel azt is bizonyítva, hogy akár -20 fokban is gond nékül működik az autó. 

Mindkét autó ülését szénszálasra cserélték ötpontos biztonsági övekkel. A kasztni eléggé látványos átalakítása mellett a legfontosabb, hogy a gyári tengelyek helyett portálhidakat használtak, amivel az autó hasmagassága 350 mm lett.

A portáltengelyek miatt a váltóáttételen változtattak, és összességében lehetővé tették a precíz, finom gázadást alacsony sebességnél is. Ezenkívül az autókat Aramid-szálas haspáncéllal látták el, hogy a sziklák nem tudjanak nagyobb sérülést okozni az autóban. Edithbe a Schaeffler által fejlesztett elektronikus kormányrendszert szerelték, ami a Space Drive nevet kapta és kimondottan ilyen terepre fejlesztették.

 Az expedíció során használt két 911-est szintetikus üzemanyaggal töltötték fel, amit a Porsche már tavaly óta fejleszt a HIF Globallal közösen.

A rekordkísérletet december 2-án, szombaton, helyi idő szerint 03:30-kor kezdték, és a csúcsra még aznap 15:58-kor érték fel. A korábbi, 2020-ban felállított rekord során 6 694 méter magasba mentek fel egy autóval.