Visszahívást rendel el a Kia, mert ok nélkül nyíltak ki légzsákok az autóikban

2023.12.14. 16:48

Volt már légzsákhibás autóm. Gyakran rettegtem a lehetőségtől, hogy az arcomba nyílik az aktív biztonsági eszköz. Bár nem ez, de elég hasonló eset történt két új Kia esetében is, amikre a gyártó vizsgálatokkal és visszahívással reagál.

Az első eset még 2023 nyarán történt, amikor egy szalonban álló Soul bemutatóautóban egyszer csak spontán kinyílt az egyik függönylégzsák. A kereskedő nem látott semmilyen sérülést vagy hibát az autón. A szervizük kiolvasta a légzsákvezérlő adatnaplóját, amiben szintén nem volt jele sem a kioldásnak, sem az okának. A másik eset már szeptemberben történt, ahol egy ügyfél autójában nyílt ki szintén minden előjel nélkül a függönylégzsák. Személyi sérülés szerencsére nem történt, bár azt nem részletezik, hogy milyen körülmények között nyílt a légzsák.

20947 2024 Soul

A gyártó mindkét esethez kiküldte szakembereit, hogy vizsgálják meg az autókat. Ők nem találtak hibát egyikben sem, így az érintett járműveket visszavásárolták és komolyabb vizsgálatoknak vetették alá. Egy speciális röntgenvizsgálat után derült ki, hogy a légzsákok diffúzorával van probléma. A két autó hibás alkatrésze ugyanazon a napon készült a beszállítónál, illetve összesen 2300 Kia Soul és Seltos lehet érintett, mivel ugyanazokat a függönylégzsákokat használják.

Belegondolni is szörnyű, milyen balesetet tud okozni egy menet közben kinyíló függönylégzsák. Hogy ezt elkerüljék, a Kia visszahívási akciót hirdetett az érintett autókra. Ezeket a márkaszervizekben vizsgálják majd, és szükség esetén cserélik a hibás alkatrészeket. Mivel jelenleg a Kia magyarországi kínálatában sem a Soul, sem a Seltos nem szerepel, így a visszahívás minket valószínűleg nem érint.