FRISSÍTVE: Tarthatatlanná kezd válni a kátyúhelyzet Komárom-Esztergom vármegyében

2023.12.16. 15:55

A cikk megjelenése után nem sokkal reagált a Magyar Közút: "A kemma.hu által közölt cikkben szereplő utak közül Tata és Komárom között csütörtökön és pénteken, míg a Kocs és Nagyigmánd közötti mellékúton tegnap is több tonna aszfaltot dolgoztunk be a hibák kijavítására, így a cikkben szereplő burkolathibák megszüntetéséről is gondoskodtak szakembereink"

Az elmúlt hetek csapadékos és hideg időjárása megtette hatását, az utak felületein rövid idő alatt születtek új kátyúk, és nőttek/mélyültek tovább a meglévők. Tata térségében azonban elharapódzott a helyzet - szúrta ki az Index -, sorra kapják a defeketeket az autósok, van aki rögtön kettőt is.

A legtöbb panasz a Kocs és Nagyigmánd, Tata és Komárom, valamint Dorog és Esztergom közötti szakaszokra érkezik, csak ezeken az utakon 17 defekt után kértek rendőri segítséget az autósok, de a tényleges esetszám valószínűleg ennél is több.

A kép illusztráció Fotó: Koncz János
A kép illusztráció Fotó: Koncz János

A kátyúk száma és mélysége együtt csapdát jelent, hiszen ha közel esnek egymáshoz, sokszor nincs jó megoldás. Satufékezni 90-nél, nagyobb forgalomban nem tanácsos, a kormányt elrántani szintén nem, marad a kátyún való áthajtás és az imádság. Fontos: kátyú előtt egyébként sem ajánlott nagyot fékezni, mivel ilyenkor az autó súlypontja előre tolódik, így még nagyobb erőhatás éri a kerekeket, ami defektet vagy a felfüggesztés komolyabb károsodását, törését eredményezheti.

A KEMMA újságírói a helyszínen jártak, tapasztalataik szerint a 13-14 centi mély gödrök sem ritkák, de a károsultak beszámolói még meredekebbek: egyikük a Komárom felé haladó út 9-es kilométerénél egyszerre két defektet is kapott, de egymás után állt félre a többi szerencsétlenül járt autós is. A rendőrség szerint napok óta ez a helyzet, de nem tudnak mit tenni, a Közút kátyúkra figyelmeztető táblái kint vannak.