Kiborultak a gyártók a 4 literes fogyasztásra vonatkozó terven

2023.12.18. 06:13

Az Egyesült Államokban működő autógyártók európai társaikhoz hasonlóan erősen lobbiznak az autók környezetvédelmi szabványainak szigorítása ellen, amit rövidlátó intézkedésnek tartanak.

Ez Egyesült Államok autópiacának legnagyobb vállalatait, egyebek mellett a General Motorst, a Ford Motort, a Stellantist, a Toyotát, a Volkswagent és másokat képviselő Alliance for Automotive Innovation szakmai szervezet azt javasolja a washingtoni kormánynak és egy sor amerikai hatóságnak, hogy gondolja át még egyszer az autók környezetvédelmi előírásainak szigorítását – írta a Reuters.

Fotó: Justin Sullivan / Getty Images Hungary
Fotó: Justin Sullivan / Getty Images Hungary

Ha az asztalon lévő javaslatokat elfogadják, akkor könnyen lehet, hogy az autóipari cégekre 14 milliárd dollár bírság várhat, mivel autóik nem tudják majd teljesíteni a fogyasztás csökkentésére vonatkozó elvárásokat. 

A tervezet szerint az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) azt javasolja, hogy 2032-re 58 mérföld/gallonos (100 kilométerenként valamivel több mint 4 liter)  átlagfogyasztást írjon elő a cégeknek.  Ez azt jelenti, hogy a vállalatoknál gyártott autók átlagos fogyasztása nem haladhatja meg ezt a mértéket. A személyautóknál évi 2 százalékos, a kisteherautóknál évi 4 százalékos átlagos fogyasztáscsökkentést látnának jónak.

Az előírással az elektromos autók gyártását és térnyerését szeretnék ösztönözni. Az amerikai kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ban minden második eladott új autó villanyautó legyen. Az autógyártók azonban nyafognak: úgy látják, hogy az elvárások egyrészt teljesíthetetlenül szigorúak, másrészt értelmetlen fejlesztésekre ösztönzik a cégeket. A fogyasztás csökkentéséhez ugyanis a belső égésű motorral ellátott autóikra kellene fordítaniuk erőforrásaikat ahelyett, hogy az elektromos meghajtás színvonalát javítanák. A GM és a Ford idén ősszel az UAW szakszervezet sztrájkja és a villanyautók iránti kereslet gyengülése nyomán kénytelen volt visszafogni az elektromos átállással kapcsolatos tervezett beruházásait.