Látszólag ok nélkül borult fel egy kisbusz az M7-esen

2023.12.18. 16:42

Különös balesetet rögzített az autópályákért felelős Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF Zrt.) egyik kamerája. Az eset még idén szeptember végén történt az M7-es autópálya érdi emelkedőként is ismert szakaszán.

A felvételen látszik, hogy egy kisbusz szabályosan, egyenletes sebességgel halad a belső sávban, hiszen éppen előz egy másik autót. Egyszer csak a semmiből váratlanul balra rántja a kormányt és a két autópályaoldal közötti füves területre hajt. Itt megpróbál korrigálni, de a kisbusz már akkorákat billen, hogy borítékolható a borulás. A bal oldalára dőlve csúszik kicsit, majd átfordul a másikra.

Az esetről készült videót közzétevő MKIF Zrt. a leírásban a vezetés közbeni telefonozás veszélyeiről írt. Egy 2022-es tanulmányra hivatkoztak, amely szerint a leggyakrabban hívásfogadás, ezután kézben tartott eszköz használata, majd a közösségi média használata és legutolsó sorban fényképek, videók készítése miatt történik a legtöbb telefonozáshoz köthető baleset. Felhívják a figyelmet, hogy vezetés közben kifejezetten a vezetésre koncentráljunk, nemcsak a saját magunk, de mindenki más érdekében is.

Ez egyébként fontos üzenet, de nem úgy néz ki a baleset, mintha klasszikus telefonozás miatt történt volna. Az autó szabályosan és stabilan haladt a sávja közepén, nem kezdett el úszni egyik irányba sem, ahogy azt a figyelemkiesés miatt gyakran csinálják a telefonozó autósok. Volt olyan, aki egyből defektre gondolt, viszont a videót megosztó MKIF Zrt. helyszíni információi szerint nem az okozta a balesetet.