A '90-es években te is vehettél cuki, 6 kerekű Honda kisteherautót

2023.12.21. 06:08

Hat kerékkel sok jármű izgalmasabbá válik. Nézzük csak meg a Mercedes G-osztály 6x6-os változatát, vagy éppen a legendás Forma-1-es autó, Tyrrell P34-est. Ezek elég erős végletek, mégis melléjük tenném a Honda Acty kisteherautó hatkerekű, Crawler változatát.

Annak tudatában is, hogy az autó csupán 6x4 hajtásképlettel írható le. Az oldalanként két-két hátsó kerekét ugyanis csak a lánctalp kapcsolja össze, rendes hajtást az előrébb fekvő kerekek kapnak. Emellett az autó még a legelső - kormányzott - tengelyen is hajt, hiszen egy eredetileg összkerekes változatot alakított át a Honda.

Hiszen az Acty ezen változatát hivatalosan a japán márka építette át egyedi kérésekre. Emiatt nem mondható szériaautónak, viszont nem is egy utólagos műhely követte el, és készült is belőle néhány. Vannak források, amik csupán 20, vannak amik 120 és optimistábbak szűk 500 darab legyártott Acty Crawlerről beszélnek, de a pontos adat egyelőre homály. Vannak bizonyos források, amik szerint 1994 és 1999 között készült a modell, viszont van olyan is, aki szerint csak '94-ben.

Az autót egy apró, 656 köbcentis, egy-vezérműtengelyes, háromhengeres motor hajtja, így pedig belefér a japánoknál népszerű kei kategóriába, bár a százas sprinthez legalább 20 másodperc kell. A hajtás egy négysebességes kézi váltóba folytatódik, ami egy extrarövid egyes fokozatot kapott. Emellett az autónak a hagyományos áttételű mellett, van egy nagyon rövidre húzott rükverce is. Izgalmas, hogy elérhető extra volt a Crawler kivitelhez a sítalp, melyeket az első kerekek helyére lehetett felszerelni, így pedig hóban is hatékonyan tudott közlekedni az Acty.

A most felbukkant Honda Acty Crawler Facebook Marketplacere került fel, mint hirdetés. Egy csupán 105 700 kilométert futott kisteherautóról van szó, amelyért elég borsos árat kérnek - legalábbis magához képest. 26 500 dollárért, átszámítva bő 9,3 millió forintért hirdették meg a 6 kerekű kei-autót. Persze lehet lengetni azt az elcsépelt poént, hogy ennyiért már autót is adnak, de ez egyszerűen nem erről szól.

Forrás: The Drive