Mit jelent az amerikai tábla: "A sebességhatárt repülőgép tartatja be"

2023.12.22. 12:57

Mi is foglalkoztunk már furcsa közlekedési táblákkal, most azonban nem egy magyarországi darabról lesz szó: az Egyesült Államokban létezik egy olyan, amin a szöveg igen érdekes.

A táblára az van írva, hogy Speed enforced by aircraft vagy Speed limit enforced by aircraft, ami lefordítva valami olyasmit jelent, hogy a sebességhatárt repülőgép tartatja be. Ez felvet néhány kérdést.

Ez egy igen régóta létező tábla, és elsőre azt gondolhatnánk, hogy ha arrafelé valaki gyorsan hajt, akkor jön egy repülő vagy helikopter és csúnyán elintézi. Bár egyszerre menő és félelmetes lehet, ahogy egy katonai Apache megjelenik az alkalmi gyorshajtó mögött, a valóságban erre kicsi az esély.

A tábla azonban nem hazudik: a rendőrség tényleg használ repülőgépeket a gyorshajtókkal szemben, csak épp sokkal kevésbé izgalmas és akciódús módon. A repülőgép és a személyzete csak pásztáz: figyelik az autósokat, és ha feltűnik egy gyorshajtó, azt jelzik a talajon várakozó kollégáknak, akik így ki tudják inteni a forgalomból az autóst.

Menekülésre semmi esély, hiszen amikor a repülő fent van, olyankor a többi egység is bevetésre készen várja az esetleges jelzést. A légi megfigyelőt azonban nem használják állandóan, akkor repülnek vele, amikor a forgalmi helyzet megkívánja.

Egyébként Magyarországon is előfordul, hogy a levegőből ellenőrzik a szabálytalan autósokat, de nálunk ehhez általában drónokat szoktak használni.

Forrás: Autoevolution