Árvízveszély van Budapesten, változik az alsó rakpartok forgalmi rendje

2023.12.24. 07:06

A rendkívül csapadékos időjárás és a hirtelen hóolvadások miatt 10 éve nem látott magasságban tetőzhet a Duna vízállása. A vízszint várhatóan meghaladja majd az alsó rakpartok magasságát, így a Budapest Közút elkezdte kihelyezni a parkolást tiltó táblákat a budai és pesti alsó rakpartokra, az ottmaradó autókat pedig legkésőbb december 25-én elszállítják - tájékoztatott Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Karácsony tájékoztatása szerint a Fővárosi Csatornázási Művek és a Fővárosi Vízművek megtették a szükséges óvintézkedéseket, így a vízállás emelkedése nem egyelőre okozhat a rakpartok lezárásánál nagyobb kellemetlenséget a budapestiek számára, ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a hó olvadásától függően szükség lehet másodfokú készültség bevezetésére is.

A Lánchíd pesti hídfője a BRFK légi felvételén a 2013-as árvíz lefolyása alatt
A Lánchíd pesti hídfője a BRFK légi felvételén a 2013-as árvíz lefolyása alatt

Az árvízhelyzet nemcsak a Fővárost érinti -  Győrben már vasárnap elérheti az alsó rakpartot és a csónakházakat a Mosoni-Duna vízszintje, de a változó halmazállapotú csapadék és a 0 fok körüli hőmérséklet miatt rendkívül bizonytalan a kialakulás ideje.

Forrás: Index