Apró modellmozdonyokkal húztak el egy 84 tonnás igazit

2023.12.25. 06:38

Nagyjából tíz éve valakinek eszébe jutott, hogy el kéne egy húzni egy igazi mozdonyt annak az apró, kicsinyített másaival. A produkcióból hivatalos világrekord lett, és még mindig szinte felfoghatatlan.

Bár egy nagyon régi videóról van szó, én speciel nem hallottam róla, pedig egészen hihetetlen. A grandiózus, egyben aranyos projektet a németországi Miniatur Wunderland nevű élménypark találta ki, jó eséllyel promóciós céllal.

Szereztek egy igazi mozdonyt a Deutsche Bahntól, és egy rakás kicsit a Rocótól, hogy utóbbiakkal elhúzzák az előbbit. Pontosan 198 darab Roco 62356 DB BR 182 típusú, H0-s méretű apró mozdonyt kötöttek össze a rekordkísérlethez.

A nagyot az Adtranz gyártotta és önerőből 220 km/h-ra tud gyorsulni. A kicsi egy másik típust, egy Siemens EuroSprintert mintáz, és ez a DB-s változat már nem kapható, de ehhez hasonlóakat most is lehet venni. A Roco cuccok jó minőségűek, ennek megfelelően pedig nem olcsók: kiviteltől függően nagyságrendileg 100 és 150 ezer forint közötti összeget kérnek egy ilyen mozdonyért, tehát itt a modellek is egy szemmel látható összeget képviseltek.

Ha belegondolunk, ez tulajdonképpen borzasztóan kevés, hiszen a H0-s méret 1 a 87-hez arányt takar, ami azt jelenti, hogy a modellek minden irányban 87-szer kisebbek, mint az igazi. Tehát egy igazi, ugyanilyen mozdony térfogatát pontosan 658 803 darab kicsi töltené ki. A kis mozdonyok hossza körülbelül 0,22 méter, míg az igazié 19,1 méter.

Innen nézve lenyűgöző, hogy az apró mozdonyokból elég volt 198 darab, hogy elhúzzák a nagyot. Az már csak adalék, hogy a kis mozdonyokból álló sereg rohadt jól néz ki egyben.

Egyébként nem hasraütésszerűen alakult ki ez a szám: mivel németekről van szó, lemérték, hogy milyen tömeget képes megmozdítani egy H0-s mozdony és kiszámolták, hogy hány darab kell, hogy elhúzzák az igazit.

Egy speciális, mozgatható asztalt is készítettek a projekthez 33 sínpárral: erre szükség is volt, hiszen az igazi mozdony jóval helyhez kötöttebb, mint a kicsik. A mozdonyok kaptak egy egyedi segédkeretet, hiszen gyári állapotukban nincsenek felkészítve a nehéz tömegek mozgatására. A precíz tervezés meghozta a várt eredeményt: a H0-s mozdonyok 12 méteren keresztül húzták az igazi másukat, ez pedig hivatalosan is világrekord.

Forrás: Miniatur Wunderland - Youtube