Ezekben a vármegyékben lophatják el legnagyobb eséllyel az autód

2023.12.28. 14:24

Az Országos Rendőr-főkapitányság hosszú ideje vezet a honlapján egy térképet, ahol vármegyére és járásra szűrve lehet látni, hogy hol, milyen bűncselekményeket követnek el és mekkora számban. Az Index az legutóbb közreadott adatok alapján (2022. november 14. és 2023. november 14.) felmérte, hogy mely területeken burjánzik a bűnözés, köztük az autófeltöréseket és -lopásokat is.

Az adatokat a rendőrség a 100 ezer lakosra jutó bűncselekmények számára vonatkozóan jeleníti meg. Ezek alapján is szembetűnő különbségek jelentkezhetnek a főváros és más vármegyék között.

Gépkocsilopásokban Nógrád vármegye az első, ahol 100 ezer lakosra vetítve 29-nek lopják el az autóját. Második helyen van Heves 28-cal, míg a harmadik helyre Jász-Nagykun-Szolnok vármegye került 20 esettel. Autónkat pedig Hajdú-Bihar vármegyében tudhatjuk a legnagyobb biztonságban, ugyanis ott csak 6 ilyen eset jutott 100 ezer emberre.

Járásokra bontva a Gyöngyösi vezet, ahol 50 autót loptak el. A legbiztonságosabb pedig Hajdúszoboszló lett, ahol egy autót sem szakítottak el gazdájától. Szép munka!

Meglepő módon autófeltörésekből nem volt kiemelkedően több. Vármegyék szerint a legbűnösebb Heves lett 29-cel, második Pest lett 17-tel és harmadik a főváros lett 15-tel. A legbiztonságosabb Hajdú-Bihar, ott csak két 2 autófeltörés jut 100 ezer emberre. Járások közül Jánoshalma és térségében törik fel a legtöbb autót: 66 ilyen bűncselekmény történt ott.