Szerelőnek adta ki magát és autókat vett át javításra, de eladta őket

2023.12.29. 16:34

Szerelőnek kiadva magát javításra átvett és bérelt autókat adott el jogtalanul egy férfi, aki ellen nemrég vádat emelt a Fővárosi Főügyészség. Emellett autóbehozatallal is hitegetett embereket, akiktől a pénzt beszedte, viszont semmit sem adott cserébe.

A vádlott még 2022-ben kezdte el a gépjárművekkel elkövetett csalásokat. Facebook csoportokban hirdette magát mint szerelő, akihez többen is elvitték az autójukat különböző javításokra. A férfi nem sokkal később a tulajok tudta nélkül eladta az autókat. Amikor a vevő kérte vissza a járművét, akkor a vádlott csak hitegette, hogy hamarosan elkészül vele, majd a sértettet egy idő után letiltotta és eltűnt.

Hasonlóan járt el bérelt autókkal is, melyeket nem szolgáltatott vissza időben, hanem szintén eladta őket. Ezt eljátszotta egy lízingcéggel is, hiszen egy alkalommal a náluk lízingelt autót adta tovább. Volt olyan eset, aminél külföldi autóbehozatallal hitegetett vásárlójelölteket. Meg is beszélték, kinéztek egy típust és a vádlott beszedte az ehhez szükséges összeget, majd a fent említett módszertan szerint szintén eltűnt.

A férfi rövid karrierje során 21 gépkocsit vett át és végül 17-et értékesített a vevők tudta nélkül. Néhányan abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy vissza tudták szerezni járműveiket - természetesen a beígért javítások nélkül. A többi esetet összevetve viszont a férfi nagyjából 50 millió forint kárt okozott az áldozatainak. Ennek megfelelően 17 rendbeli üzletszerűen elkövetett csalás és kétrendbeli sikkasztás miatt kell majd felelnie. Ezért az ügyészség a férfira letöltendő börtönbüntetést, pénzbírság kiszabását és vagyonelkobzást is kért amellett, hogy egy korábbi ügyében megítélt felfüggesztett börtönbüntetését is érvényesítsék.

Forrás: Magyarország Ügyészsége