Nem szállt ki, szétverték a kamion fülkéjét a zsaruk

2023.12.31. 07:04

A Harris megyei rendőrség, Houstontól nem messze, a 10-es számú autópályán alaposan szétbontotta egy kamion vezetőfülkéjét, mivel a jármű vezetője bezárkózott a kabinba. A zsaruk gyorshajtás miatt szerették volna megállítani a kamiont szerda délután, de a sofőr nem állt meg. Ekkor kezdődött el a 18 kerekű üldözése. A lassú, maximum 50-60 km/h-s üldözés fél órán át tartott, majd a rendőrség egy szöges útakadállyal (stingerrel), mozgásképtelenné tette a járművet.

1
Fotó: Reuters

Amikor a kamion megállt, a sofőrt többször is felszólították, hogy szálljon ki a fülkéből, de ő fittyet hányt a kérésre és csak nyomta a gázt. Az órákig tartó kérlelés közben a helyszínre érkezett a houstoni rendőrség különleges egysége (SWAT) és a The Rook (Bástya) becenevű páncélozott, lánctalpas faltörő Caterpillar homlokrakodó. A SWAT ezzel az eszközzel oldotta meg a problémát. Előbb az International ProStar hálófülkéjének oldalablakát törte be a Bástya, majd szétszaggatta a fülke jobb oldali ajtaját. Ezután a zsaruk könnygázzal árasztották el a vezetőfülkét, végül beküldtek egy kutyát a roncsba, ami a kommandósok segítségével kirángatta a sofőrt a fülkéből. A ProStar vezetőjét kórházba szállították, ugyanis kisebb sérüléseket szenvedett el az akció közben. A houstoni rendőrség alaposan átvizsgálta a kamiont, de semmilyen illegális dolgot nem találtak sem a vontatóban, sem a mögé akasztott félpótkocsiban, így a hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a sofőr miért viselkedhetett így.

2
Fotó: Houston SWAT

Bástyát, vagyis páncélozott faltörő Bobcatet, több állam SWAT egysége is beszerzett az elmúlt 1-2 évben. De a borsos ára (300 000 dollár, ami nagyjából 104 millió forint) miatt több ellenzéki képviselő is támadta ezeknek az eszközöknek a vásárlását, azonban a tények makacs dolgok: már többször is bebizonyosodott, hogy a sokoldalúan felhasználható Bástyákra igenis szükség van, ezért a The Rook  folyamatosan fejleszti a rendőrségi egységeknek szánt Caterpillar alapú lánctalpas homlokrakodót.

Videó a houstoni 10-es autópályán történt incidensről:

https://www.youtube.com/watch?v=jnVmNheU8KM