Államosították Oroszország legnagyobb autókereskedését

2024.01.02. 14:43

Egy elnöki rendelet által állami irányítás alá került az ország legnagyobb autókereskedése, a Rolf (Рольф) tavaly év végén – írta a Reuters. Míg az orosz kormány azt mondja, hogy ez csak egy átmeneti időszak, addig a Rolf alapítója, Szergej Petrov szerint pedig véglegesen elvették tőle cégét.

A Rolf a Szovjetunió felbomlása utána jött létre Oroszországban, mint az első autókereskedés, ami külföldi autókat forgalmazott. Míg a vállalkozás egy ciprusi székhelyű cég tulajdonában van, addig annak alapítója egy orosz üzletember, Szergej Petrov. 

Nem ez az első eset, hogy a Kreml ilyen lépésre szánja el magát, ugyanis korábban a Carlsberg és a Danone egy-egy gyárát is ellenőrzésük alá vonták átmenetileg, ami válasz volt a nyugati szankciókra. Viszont ez az első eset, hogy egy orosz személytől vesznek el valamit (átmenetileg). 

000 33994PU

„Ez kizárólag a gazdasági célszerűséghez és az Orosz Föderáció hatályos jogszabályainak betartásához kapcsolódik, figyelembe véve a jelenlegi nemzetközi gazdasági helyzetet” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a határozattal kapcsolatban. Hozzátette, hogy orosz cégről van szó, de mégis vannak offshore tulajdonosai, ami miatt lépnie kellett az államnak.

A cégnek azóta már új vezérigazgatója és helyettese is lett. A Rolf közleményben arról írt, hogy az új vezetőség nem fog változtatni a cég működésén, csak a pénzügyi teljesítményét próbálják javítani.

A Rolf alapítója (aki épp Ausztriában él) viszont nem éppen lelkes a döntés miatt. Petrov szerint az állami irányítással csak saját gazdasági helyzetén ront Oroszország, ugyanis egy ilyen lépés miatt a külföldi befektetők (pl. Kína) kétszer is meggondolja, hogy befektessen-e az országban.

Petrov a Reutersnek azt mondta, hogy az átmenteti időszak valójában állandó lesz. Szerinte politikai indokok állnak a Rolf államosítása mögött, és ezzel nem csak neki, de az orosz gazdaságnak is ártanak. 

Fontos megjegyezni, hogy Petrov már többször hangot adott kormány/Putyin-ellenes véleményének. Ő is azon orosz üzletemberek között volt, akik ellenezték 2014-ben a Krím félsziget annektálását. 2019-ben viszgálatot indítottak Rolf ellen, akit azzal vádoltak, hogy túl magas áron vásárolt részvényeket, ezt az üzletember tagadja.