Eladtak két Lamborghini terepjárót, és egyik se Urus volt

2024.01.04. 05:53

A Lamborghini LM002 sztorija igen érdekes és szövevényes: eleinte nem is luxusterepjárónak szánták, hanem katonai célszerszámnak.

Az alapok a Lamborghini által a hadseregnek gyártott Cheetah-ból és az ebből kifejlődött LM001-esből érkeztek. A furcsa evolúciós folyamat végeredménye egy furcsa Lambo, vagyis az LM002, amiből mára gyűjtői különlegesség lett.

Bár az alapok egy részét a korábbi projektektől örökölte, az LM002 sokkal szögletesebb és brutálisabb lett, mint a katonai darabok. A külső kétségtelenül igen feltűnő és maszkulin, szépnek azonban túlzás lenne nevezni, hiszen a többi Lambóra jellemző, csodás formai harmónia teljesen hiányzik belőle.

Fontos változás volt az is, hogy a V8-as helyett egy V12-es motort szereltek be, ami ebben az esetben már nem hátra, hanem előre került. Erre a megoldásra azért volt szükség, mert a korábbi verziók gyengének bizonyultak, illetve a farmotoros elrendezés miatt kimondottan rosszul viselkedtek.

Hiába titulálták nehéznek a valamivel 2 tonna feletti elődöket, az LM002 még erre is rá tudott licitálni, hiszen az már 2,7 tonnás lett. Így már nem is tűnik indokolatlannak a Lamborghini Countach-ból átemelt, 5 literes, majd később 5,2 literes, szívó V12-es. Előbbi 426 lóerőt tudott, utóbbi már 455-öt.

Az 1986-ban bemutatott LM002 az ereje ellenére se volt kiemelkedően gyors: a nulla-százhoz az erősebbik változatnak is kellett 7,7 másodperc, a végsebessége pedig mindössze 201 km/h volt, amiben a dobozformának is jelentős szerepe volt.

Most piacra került kettő is ebből a ritkaságból, de akinek most felcsillant a szeme, hogy azonnal megvenné, annak az a rossz hírünk van, hogy már mindkettő elkelt. Az egyik példány egy 1991-es, 22 éve egy tulajnál lévő fehér darab. Annak ellenére, hogy a közeli képeken látszik, hogy nem épp makulátlan autóról van szó, azért adtak érte 325 ezer dollárt, azaz bő 113 millió forintot.

Sokkal jobb dealnek tűnik a fekete, 1989-es LM002-es, amiben mindössze 4 ezer kilométer van, és a képek alapján az állapota is ígéretesebb. Meglepő, de a jobban kinéző feketéért jóval kevesebb pénzt fizettek: azt 285 ezer dollárért, vagyis valamivel kevesebb, mint 100 millió forintért adták el.

Forrás: Bring a trailer