A VW az Euro 7 miatt késlelteti olcsó villanyautóját

2024.01.07. 06:05

Egy német médiajelentés szerint a Volkswagen azért késlelteti egy új, olcsóbb elektromos autó sorozatgyártását, mert alazább Euro 7 szabályozással a tervezettnél  tovább tudnak  kisebb, belső égésű motoros autókat értékesíteni.

A tavaly márciusban bemutatott ID.2all koncepción alapuló kis villanyautó sorozatgyártása így 2025 helyett 2026 májusában kezdődhet – írta az Automotive News Europe a német Auto Motor und Sport nyomán.

A sorozatgyártású ID.2allt 25 000 eurónál alacsonyabb alapáron tervezik értékesíteni, bár ez kezdetben csak 20 ezer euró volt, de belátták, hogy ez esélytelen.

A VW és más európai autógyártók arra számítottak, hogy az évtized végére ígért Euro 7-es környezetvédelmi szabályok miatt már nem lesznek képesek nyereségesen értékesíteni belső égésű motoros kisautókat, ezért a villanyautókra kezdtek fókuszálni.

Végül az az uniós országok megállapodtak abban, hogy nem változtatják meg a személygépkocsikra és kisteherautókra vonatkozó jelenlegi Euro 6-os vizsgálati feltételeket és kibocsátási határértékeket, ami azt jelenti, hogy a kis belső égésű motoros személygépkocsik továbbra is gyárthatók olyan költséges korszerűsítések nélkül, amelyek veszteségessé tennék gyártásukat.

A német lap szerint ennek ellenére is bemutatják a VW ID2all végleges verzióját 2025-ben, legfeljebb 2026 májusáig nem gyártanak belőle olyan sokat.