London a világ leglassabb városa, még Budapesten is jobb a helyzet

2024.01.11. 09:17

Felmérést készített a navigációs rendszereket gyártó TomTom azzal kapcsolatban, hogy a világon mely városokban a leglassabb az autós közlekedés. Ennek a felmérésnek a nyertese - vagy inkább vesztese - idén másodszorra is London lett, amihez képest Budapest nem is vészes.

A TomTom 55 ország 387 városában készített felmérést, amelyben vizsgálták, hogy az adott belvárosban egy 10 kilométeres utat átlagosan mennyi időbe telik megtenni. Ez London esetében 37 perc és 20 másodperc, amihez nagyban hozzátesznek a sebességkorlátozások. Egy ideje ugyanis a brit főváros jelentős részében legfeljebb 20 mph-val, átszámítva nagyjából 32 km/h-val lehet közlekedni. A felmérés készítői szerint azonban további probléma, hogy az infrastruktúra sem alkalmas a gyorsabb forgalom kezeléséhez.

Nemcsak az eredmény, de maga a felmérés sem tetszik a főváros vezetésének. London polgármesterének szóvivője például azt mondta, hogy a tanulmány félrevezető, mert a belvárosnak csupán egy kis részét vizsgálták, szerintük az egész várost nézve jobb lenne az eredmény.

header trafficindex 2024 london traffic.png

A felmérésben egyébként gyengén teljesített Dublin, Torontó, Milánó és Lima is, viszont Budapest csak az 58. lett. A fent említett 387-ből arányaiban ez sem túl jó helyezés, viszont a mi fővárosunkban csupán 25 perc és 40 másodperc megtenni 10 kilométert a központi részen, ami sokkal jobb érték, mint London esetében. A felmérés szerint egyébként a legforgalmasabb út Budapesten a Budaörsi út lett.

Forrás: 444, TomTom