Több mint 1500 forinttal drágul Kubában a benzin literenkénti ára

2024.01.11. 06:12

Rövidesen óriási áremelésre számítanak Kubában, akár 400 százalékkal is emelkedhet az üzemanyagok ára. Ezt a rossz gazdasági helyzetre hivatkozva, több költség emelésével együtt jelentette be az ország kommunista kormánya.

A karibi szigetországban jelenleg 25 peso, átszámolva 360 forint egy liter benzin. Ha minden a jelenlegi tervek szerint halad, akkor a brutális emelés után ez 132 pesó, átszámítva 1900 forint lesz. Bár az emelés előtti ár elég kedvezőnek tűnik, Kuba jelenlegi gazdasági helyzetében az átlagembernek még így is sok. Ennek fényében pedig az emelés után szinte luxuscikk lesz a benzin.

Az országot vezető kommunista párt szerint eddig a világon náluk volt az egyik legolcsóbb tankolni, ám ez messze nem igaz. Ha valaki megnézi a Global Petrol Prices oldalát, akkor azt fogja látni, hogy Kuba a középmezőny alsó szegletébe tartozik a jelenlegi benzinárával. A legalacsonyabb literenkénti ár jelenleg Iránban, Líbiában és Venezuelában van, de még az USA-ban is olcsóbban tankolhatunk - ott átszámolva szűk 310 forint egy liter.

4992550 bf918db774a097f0feb59ba1a48dbdfc wm

Az üzemanyagár mellett a nehéz gazdasági helyzetbe került Kubában a gázért és a villanyért is többet kell majd fizetni. Az elmúlt években gyakran alakult ki hiány akár élelmiszer, akár gyógyszer fronton, és egyre kevesebben engedhetik meg maguknak az autózást is. Ha pedig bejönnek az új üzemanyagárak, akkor rengeteg ember végleg kénytelen lesz letenni járművét.

Forrás: Telex