Finn módszert, civil gépkocsikat és drónt is bevetettek a Somogy vármegyei rendőrök

2024.01.12. 14:08

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság egyenruhásai három civil gépkocsi, öt járőrautó és egy drón használatával tartottak fokozott közúti ellenőrzést Kaposváron és vonzáskörzetében. Az ittas sofőrök kiszűrésére a finn módszert is bevetették: ennek lényege, hogy az ellenőrzés helyén az összes arra közlekedő járművezetőt megszondáztatják. Negatív eredmény esetén a sofőr azonnal folytathatja útját, ám ha jelez a szonda, az érintett ellen eljárás indul.

Az akció ideje alatt a járőrök 488 gépjárművezetőt ellenőriztek, intézkedésre 57 esetben volt szükség. A leggyakoribb szabálytalanságnak a mobiltelefonozás, a sebességtúllépés, a biztonsági öv használatának hiánya, valamint az elsőbbség szabályainak megsértése bizonyult. Két sofőr esetében az ittasság gyanúja is felmerült.

1



„A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság megyeszerte tervez további, ehhez hasonló jellegű ellenőrzéseket. Kérjük a közlekedésben részt vevőket, hogy mindig tartsák be a közúti szabályokat! Ne sodorják veszélybe magukat és a többi közlekedőt azzal, hogy a szabályokat áthágva, azokat megkerülve vezetnek!" - írja a police.hu.