Leállt a Tesla berlini gyára

2024.01.12. 12:10

A koronavírus-járvány idején ütötte ki utoljára úgy az autógyártást az beszállítási lánc megszakadása, mint mostani a vörös-tengeri konfliktus.  

A Tesla felfüggeszti autógyártását a Berlinben lévő óriási gyárában, miután a Vörös-tengeren kialakult fegyveres konfliktus miatt nem jutnak el az üzembe időben a szükséges alkatrészek - számolt be több nemzetközi hírportál, köztük  a Deutsche Welle angol nyelvű kiadása. A hiány miatt január 29-étől február 11-ig szünetel a termelés.

Néhány kisebb részleg megússza a lezárást. Az amerikai autógyártó szerint a gond az, hogy az Ázsiából induló konténerszállító hajók kénytelenek megkerülni a Jóreménység fokát, ami növeli a menetidejüket.

Fotó: Sayed Hassan/Getty Images
Fotó: Sayed Hassan/Getty Images

Sajtóinformációk szerint a kiskereskedők felülvizsgálják a tavaszi-nyári árubeszerzési és raktározási terveiket a konfliktus miatt. Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke, és a konfliktust kezelni próbáló országok vezetői végül január 11-én döntött úgy, hogy csapásokat mérnek a húszik uralma alatt lévő területeken lévő célpontokra.

A járőröző hadihajók látványa ugyanis nem riasztotta el a támadókat. Sőt, január 9-én eddigi legtöbb eszközt felvonultató légi támadásukat indították polgári és hadihajók ellen, ráadásul a húszik drónjai olcsók, az elfogásukra bevetett rakéták viszont drágák. Így tartósan nem lehet pusztán légvédelemmel védekezni a támadások ellen.