Kipufogóhangot fejlesztettek az elektromos Mustangra

2024.01.22. 15:08

Sokan hiányolják a sportosra hangolt elektromos autókból a motorhangot, hiszen az is hozzátartozik az élményautózáshoz, ahogy üvölt egy belsőégésű motor. Erre a problémára talált megoldást most a Borla.

A világhírű kipufogógyártó egy aktív hanggenerátor rendszert készített a  Mustang Mahc-E-hez, amely különösebb bonyodalmak vagy átépítés nélkül akár házilag is beköthető az autó rendszerébe és már üvölt is a V8. Ha akarjuk akkor akár Ford Mustang GT, GT500, C8-as Corvett vagy SRT Dodge hangján is megszólalhat az elektromos autónk. Ezek a hangok járnak a rendszerhez alapból, de később telefonos applikáció útján ez tovább bővül majd.

Ehhez egy két hangszóróból álló rendszert raktak össze, amit egy 300 wattos erősítő táplál. A beltérbe be kell húzni egy olyan egységet, amelyen két potméterrel állíthatjuk az autó hangját és annak erősségét. A Borla ezzel egyébként nem találta fel a spanyol viaszt, hiszen ilyen hanggenerátorokat régóta lehet kapni belsőégésű motoros autókhoz, sőt, néhányuk már gyárilag azzal érkezik.

Néhány gyártó egyébként szintén felismerte a problémát és próbálnak tenni ellene belső hanggenerátorokkal. Nem a már létező belsőégésű motorok hangját szeretnék leutánozni, hanem próbálnak egyedi de mégis izgalmas tónust készíteni az elektromos modelleknek. Ilyen a Hyundai is, aki az első elektromos N modelljébe készített szimulált hangot váltással együtt.

Forrás: Carscoops, Borla