Stellantis vezér: a jobb gyorsulás biztonságosabbá teszi az autókat

2024.01.30. 13:44

Mind azt tanultuk, hogy minél erősebb és gyorsabb egy autó, annál nagyobb eséllyel keveredik súlyos balesetbe, különösen, ha egy gyakorlatlan sofőr ül a volán mögött. Bár mindezt a statisztikák is alátámasztják, nem mindenki osztja ezt a vélekedést.

A Stellantis CEO-ja, Carlos Tavares szerint például a villanyautók jobb gyorsulása biztonságosabbá teszi a közlekedést: „minél nagyobb a gyorsulásod, annál biztonságosabban tudsz előzni" - mondta. Bár egy különösen gyenge, rosszul gyorsuló autóban valóban idegtépő lehet egy előzés, Tavares szavait a statisztikák nem támasztják alá.

2013 Tesla Model S P85


A LendingTree 2023 decemberi kutatásából például kiderült, hogy az összes autómárka közül a Teslák szenvednek második legtöbbször balesetet, mmelyben akár a villanyautó-gyártó modelljeinek hírhedten erős gyorsulása is szerepet játszhat. Bár egyes statisztikák szerint a villanyautók összességében valóban kicsivel ritkábban szenvednek balesetet, mint a belső égésű motorral szereltek, ennek oka inkább a fejlett vezetéstámogató- és biztonsági rendszerekben keresendő, nem pedig a kiemelkedő gyorsulásban.

Forrás: autoblog.com