A Stellantisé lehet a Renault? Határozott válasz jött

2024.02.07. 12:50

Folytatódik a stellantisos szájkarate. Az egyik oldalon az olaszok, a másikon a franciák, a harmadikon a cég. Közben egy pletyka is szárnyra kapott a Renault-val történő házasságról. 

"Zavarba ejtőnek” tartja Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke azokat a bírálatokat, amelyeket kormányának nem kellően autógyártás-barát politikájával kapcsolatban kap a Stellantistól. Carlos Tavares, a cég vezérigazgatója többször elismételte, hogy szerinte Róma nem ösztönzi eléggé az elektromos autók gyártását. A vita hetek óta tart - derül ki a Reuters autógyártóról szóló napokban megjelent cikkeiből.

Bizarr? 

Nem Meloni az első az olasz kormány részéről, akinek gondja van a Stellantisszal.

GettyImages-1753437397

Adolfo Urso ipari miniszter január közepén arról beszélt, hogy az autógyártó tulajdonosi szerkezete egyenetlen, a francia részvényesek túlsúlyban vannak benne. Urso szerint az olasz állam kész részesedést vásárolni a Stellantisban, hogy ellensúlyozza Párizs 6 százalékos részvénypakettjét. 

Az olasz kormány úgy véli, hogy az autógyártó nem állít elő elég járművet Olaszországban, miközben a birtokában lévő Fiat márkát olasz autóként reklámozza. Meloni azt mondta, hogy a Stellantis vezetőinek ismerniük kellene az európai versenyszabályokat. Ezek tiltják, hogy a kormányok meghatározott vállalatokat támogassanak. Ennek tükrében „meglehetősen bizarrnak” minősítette Tavares kijelentéseit.

A cégvezető a Bloombergnek részletezte, hogy mi a gondjuk. E szerint az ösztönzők hiánya miatt voltak kénytelenek visszavenni termelésüket Olaszországban. Meloni válasza erre az, hogy 1 milliárd eurót költöttek gazdaságélénkítésre, mégpedig úgy, hogy azzal az autógyártás is jól járjon. Azzal nem tud mit kezdeni, ha egy vállalat csak azt nézi, hogy melyik országban talál olcsóbb munkaerőt.

A Stellantis háza tájáról érkezett további hír, hogy egy olasz lapértesülés szerint a francia kormány, amely a Renault legnagyobb tulajdonosa és részesedése van a Stellantisban is, fontolgatja a két vállalat egyesítését. John Elkann, a vállalat elnöke határozottan tagadta, hogy ilyen tervük lenne.