Az eddigi legerősebb utcai Porsche lett a frissített Taycan

2024.02.07. 10:57

Bármilyen furcsa, de lassan öt éve rója az utakat a Porsche tisztán elektromos modellje, a Taycan. Így már itt volt az idő, hogy megkapja a maga faceliftjét, ami olyan porschésan sikeredett: külsőleg minimálisan, technikában viszont jelentősen változott.

A technikai frissítéseket pedig a Porsche meglehetősen komolyan veszi. A Taycanok új villanymotorokat kaptak, amelyek nemcsak jelentősen erősebbek, de könnyebbek is az előzőeknél. A hátsó elektromotor például 9 kilogrammal könnyebb, míg az autó összteljesítménye - a legerősebb variáns, a Turbo S esetében - 938 lóerő. Ez 51-gyel több, mint amire a 918 Spyder képes, amit így már nem nevezhetünk a gyártó legerősebb modelljének. Ezt lehet még tetézni a push-to-pass gombbal, ami további lóerőket ad az autónak 10 másodpercen keresztül, így 952 lóerős a Turbo S.

A Taycanból megjelenése óta több mint 150 ezer darabot adtak el, legtöbbjüket az amerikai, brit, német és kínai piacokon értékesítették. Ez a szám elég nekik arra, hogy tudják: a hatótávon is van mit fejleszteni. Ennek megfelelően a faceliftes Taycan 35 százalékkal nagyobb hatótávra képes, mint elődje, ami WLTP szerint 678 km-t jelent (vagyis 175 km-rel több, mint az FL előtti Taycan). Ezt az optimalizálás mellett bruttó akkukapacitás növeléssel  érték el, ami 93,4 kWh-ról 105 kWh-ra emelkedett. A gyengébb felszerelségű Taycanokban egy 89 kWh-s akkupakk kapott helyett. Emellett mindegyik akkumulátor könnyebb is lett, nem csak nagyobb. A töltési sebességen is tekertek, a Taycan már 320 kW-os töltésre is képes, de a töltési csúcsot is hosszabb időintervallumon keresztül tartja.

A  maximális rekuperációs teljesítmény is növekedett, több mint 30 százalékkal, 290 kW-ról 400 kW-ra. Ez röviden azt jelenti, hogy a Taycan lassításnál több energiát képes visszatermelni, mint korábban. Továbbá minden Taycan szériafelszereltségként aerodinamikailag optimalizált kerekekkel és csökkentett gördülési ellenállású gumiabroncsokkal rendelkezik. Az új 21 colos kerekeket és gumiabroncsokat kifejezetten erre a célra fejlesztették ki.

Az új Panamerában bemutatott Active Ride felfüggesztést is megkapja a Taycan - persze, ha kicsengetjük rá azt a valószínűleg szemmel látható felárat. De ezt csak az összkerekes verziókhoz kérhetjük, a hátsókerék meghajtásúak kimaradnak a low-rider buliból.

A rengeteg technikai újítás mellet a külcsínt is frissítették. A legszembetűnőbb változást a fényszóróknál és környékén találjuk. A nappali menetfények már nemcsak négy pontból állnak a búra négy "sarkában", azok kicsit beljebb lettek tolva és csíkokkal egészültek ki. A fényszóró alatt található légbeömlő már külön entitásként van a lökhárítón, nem a lámpából folyik le, amivel az autó eleje is egyszerűbb, puritánabb lett.

A frissített Taycanok első példányai idén tavasszal kerülnek a kereskedésekbe.