Szégyelli magát a biciklist elütő robotaxi

2024.02.09. 11:06

Egy vezető nélküli Waymo robotaxi elütött egy biciklistát San Franciscóban. A kerékpáros szerencsére csak kisebb sérüléseket szenvedett. Az ügyet kettőzött figyelemmel fogják kivizsgálni a hatóságok.

A Waymo a Google-t is birtokló Alphabet robotaxi-vállalkozása. A cég tisztában van azzal, hogy az ilyen esetek véget vethetnek a nagy kísérletnek, amelyben vezető nélküli taxikkal akarják elárasztani a nagyvárosok utcáit.

Ezért azonnal bejelentették, hogy az ügy kivizsgálásában szorosan együttműködnek a hatóságokkal. A balesetet egyenesen a California Department of Motor Vehicles (DMV) közlekedési szakhatóság irányításával vizsgálják.A kép illusztráció.

A Waymo beszámolója szerint a robotaxi egy helyben állt egy kereszteződésben, amikor egy nagyteherautó tűnt fel a színen. Az autó ezt követően elindult, ám nem „láthatta” azt a biciklistát, aki a teherautó mögött tekert. A bringás holttérből került a Waymo járműve elé, amely satufékkel próbált megállni. Az ütközést azonban nem tudta elkerülni. Szerencsére bringást nem kellett kórházba szállítani.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy a robot felelőssé tehető-e a gázolásért. Mindenesetre a Waymónak rosszkor jött az ügy, ugyanis éppen bővíteni akarja szolgáltatását Los Angelesben. Ebben a nagyvárosban egyelőre tesztelik a robotaxikat, amelyek első körben csak előrendelés esetén használhatók.

A mostani balesetet megelőzően a General Motors kénytelen volt felfüggeszteni Cruise névre keresztelt robotaxi-vállalkozását, miután annak egyik autója részese volt egy súlyos balesetnek. A Crusie autója hat méteren át tolt maga előtt. Ez felerősítette azokat a hangokat, különösen két tucat szakszervezet protestálását, amelyek szerint nem elég fejlett az önvezető autók technológiája ahhoz, hogy a hatóságok engedélyezzék a vezető nélküli robotaxik működését. (Forrás: Reuters