Saját áramkutad lehet, megvéd az esőtől is : 10-28 millióért

2024.02.11. 06:08

Sok cég ötletel azon, hogyan termelje minél olcsóbban, megújuló forrásból a villanyautókba töltött áramot. Nem is eredménytelenül, de nem is olcsón.

PairTree névre keresztelték azt az önálló előtetőre hasonlító szerkezetet, amelyen napelemeket helyeztek el elektromos autók töltéséhez.

pairtree

A gyártó, az amerikai Paired Power vállalat a múlt év vége óta árulja, masszív, X lábú acélszerkezeten lévő napelemes töltőt. A gyártó szerint négy óra alatt fel lehet állítani és üzembe lehet helyezni.

A mini „naperőmű” áramtermelő kapacitása 4,6 kilowatt. Napelemeinek hatékonysága 15 százalék, ami elég jó ahhoz, hogy helyettesítsen egy 5,3 kW-os egységet. A rendszer része egy lítium-ion-foszfát akkumulátor, amelyben összegyűjti a napelemekből érkező elektromos energiát. A gyár számítási szerint 120-tól 370 kilométer megtételére elegendő áramot képes elnyelni az akku teljesítményétől függően - írja az újdonságról az Electrek hírportál. 

A gyártó ígérete szerint terméke mínusz 30 Celsius-foktól plusz 50 fokig működik és a 200 kilométer/órás szél sem dönti fel. Működését egy mobiltelefon alkalmazásról lehet menedzselni, ami egyben távoli tesztelésre, frissítésre és karbantartásra is lehetőséget nyújt. A kérdések persze az ár. A PairTree a hozzá tartozó akkumulátor kapacitásától és a töltések várható számától függően 28 ezer és 78 ezer dollár közötti áron kapható (10-28 millió forint). A szerelésért ötezer dollárt (1,8 millió forint) kérnek. 

Mindez soknak tűnik, de az elektromos átállást támogató amerikai törvénynek köszönhetően a vásárlók adókedvezmény formájában a listaárnál 40 százalékkal olcsóbban úszhatják meg a rendszer beszerzését. Ezzel együtt úgy tűnik, hogy inkább cégeknek éri meg a telepítése.

Erre utal, hogy Paired Power 2023 szeptemberében telepített egy mintarendszer egy szőlészetben. Ott egy meglévő ernyőtetőre szerelték fel a napelemeket, amelyekkel egy traktort töltenek. A tapasztalatok szerint 60 százalékkal csökkenthető az üzemanyagköltség.

Kidolgoztak egy olyan megoldást is, amelyben cserélik az akkumulátort a járművekben. Ezzel szinte folyamatosan munkában lehet tartani a traktort nap közben

https://electrek.co/2024/02/08/this-modular-pop-up-solar-canopy-charges-evs-off-grid/