Teljes kudarc? Tíz év után elkaszálták az Apple elektromos autóját

2024.03.01. 06:02

Az Apple körülbelül tíz éve kezdett saját villanyautóján dolgozni, melynek az eredeti tervek szerint idén kellett volna megérkeznie. A projekt azonban jóval lassabban haladt a vártnál, így a premiert 2026-ra, majd 2028-ra tolták.

Ha ez nem lenne elég, a célkitűzésekből is jelentősen lejjebb adott a technológiai óriás. A Project Titan kódnéven emlegetett autónak eredetileg ötös szintű, teljes önvezetéssel kellett volna érkeznie, ám január végén már csak a – jelenleg is széles körben elérhető – kettes szint elérése volt a cél.

apple-car-1


Az Apple végül belátta, hogy ennek így semmi értelme. A legfrissebb információk szerint kukázták a teljes elektromos autó projektet, az érintett dolgozókat pedig vagy átcsoportosítják, vagy menesztik. Elon Musk Tesla-vezér korábban azt írta, prototípust építeni könnyű, tömeggyártani nehéz, nyereséget termelni pedig hatalmas kihívás. Az Apple tíz év alatt még egy tisztességes prototípusig sem jutott.

A wired.com szerint a kudarcot az okozta, hogy az Apple mindent házon belül, maga akart megoldani, külsős beszállítók segítsége nélkül. Ez a hozzáállás szokatlan az autóiparban: a legtöbb gyártó beszállítók ezreivel dolgozik együtt, így számos problémás alkatrész és alrendszer fejlesztésével nem nekik kell bajlódni.