Olajmamutok is beszállnának a lítiumbizniszbe

2024.03.12. 06:07

Az arab olajmamutok is részesedést kérnek a lítiumbizniszből. 

Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek gazdag olajvállalatai azt tervezik, hogy beszállnak a lítium bányászatának abba a formájába, amelyben sós vízből nyerik ki az értékes fémet – adta hírül a Reuters az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva.

GettyImages-1179900308

Az ötlet nem eredeti, az amerikai Exxon Mobil és Occidental Petroleum is tervezi az új, sós vizes lítiumbányászati technológiák alkalmazását.Szaúd-Arába, amelynek gazdasága az elmúlt évtizedekben kizárólag az olajbányászatra épült, dollármilliárdokat költ arra, hogy az elektromos autók gyártásának egyik központja legyen. Ebben látják az egyik lehetőséget arra, hogy megtartsák az olajkorszakban megszerzett gazdagságukat.

A Reuters informátorai szerint a szaúdi Aramco és Abu-Dzabi olajcége, az Adnoc korai szakaszában vannak egy úgynevezett közvetlen lítiumkivonási technológia alkalmazásának, amellyel olajmezőiken lítiumot nyerhetnek ki sós vízből. Az egyelőre titok, hogy konkrétan milyen megoldással próbálkoznak. Pontosabb részleteket a cégektől sem lehet megtudni, mivel a vállalatok nem reagáltak a Reuters megkeresésére.

A lítium ára az elektromos autók iránti kereslet vártnál lassabb növekedése miatt csökkent. A 2022 novemberében elért csúcshoz képest 80 százalék a különbség. Ugyanakkor az autógyártók igyekeznek biztosítani, hogy a jövőben kellő mennyiséggel rendelkezzenek a fémből, mert a villanyautók belátható időn belül mégis csak át fogják venni hagyományos társaik helyét. Ezért az Aramco és az Andoc dolgozik a megoldáson, saját forrásaik mellett országaik olajbányászatból felhalmozott tőkéjére is támaszkodhatnak. Szaúd-Arábia egyébként saját villanyautó-márkát akar Ceer néven, amelynek gyártását saját forrásból akarja ellátni a kritikus nyersanyagokkal. Évente félmillió elektromos autót szeretnének előállítani 2030-ban.