Megjutalmazták a Toyotát és a Hondát

2024.03.25. 11:33

Bejött a Toyotának és a Hondának, hogy erős hibridkínálattal rendelkeznek.

Az Egyesült Államok újautó-piacára különösen jellemző hogy sok autós hibrid meghajtású modelleket választ. Ezzel tesznek egy lépést afelé, hogy a jövőben valamikor elektromos autóba üljenek. Az új a divattal az a két autógyártó, a Toyota és a Honda  járt a legjobban, amelyek a széles hibridautó-kínálattal vannak jelen a piacon. 

IMG 1347

Az amerikai piacon idén februárban összesen 106 ezer ilyen autót adtak el, ami 54 százalékkal több a 2023 februári mennyiségnél – számolt be a Motor Intelligence piackutató cég adatairól a tőzsdei és gazdasági hírekkel foglalkozó japán Nikkei hírügynökség. A hibridek részesedése az összes eladott új autón belül 5 százalékról 8 százalékra emelkedett egy év alatt.

A Toyota dollárokban mérhető hasznát látja hibridjei erős keresletének. Miután ezek értékesítését nem kell árengedményekkel támogatnia, az év második hónapjában átlagosan csak 1316 dollár - 483 ezer forint - kedvezményt adott dealereinek. Ez kevesebb mint fele az összes autógyártó autónként átlag 2828 dolláros - több mint 1 millió forintos - pénzügyi áldozatának.

A Toyota Camry és Corolla hibrid változatai a legkelendőbb autók bármiféle árengedmény nélkül – derült ki az SMBC Hikko Securities tőketársaság adataiból. A RAV4-esből 43 ezret adtak el februárban az amerikai piacon, amelyek közül 20 ezer volt hibrid meghajtású. Ez háromszorosa a tavaly februári mennyiségnek.

A Honda átlagos árkedvezménye 2113 dollár autóként, ami szintén jobb az iparági átlagnál. Az Accordra és a CR-V-re feleakkora engedményt adnak, mint a benzines változatokra – árulta el a Honda pénzügyi igazgatója, Fujimura Eiji. A 32 ezer februárban elkelt CR-V-ből 14 ezer volt hibrid meghajtású.

A hibridek népszerűségét részben az okozza, hogy egyre kedvezőbb az üzemanyag-fogyasztásuk. Emellett nem kerülnek sokkal többe, mint hagyományos versenytársaik. Például a Toyota Corolla hibridváltozatának listaára 23,5 ezer dollár (8,6 millió forint), ami kevesebb mint 10 százalékkal több a benzines változat áránál.