Pontosabb traffipaxokat vetnek be, így néz ki a norvég szigor

2024.03.25. 10:05

Új kamerákat szerzett be a norvég rendőrség, amelyek 2,4 kilométerre is „ellátnak”, de a pontosság kedvéért ennél kisebb távolságra használják. 

Norvégia több mint tíz éve a világ legbiztonságosabb úthálózatával rendelkező országa a legáltalánosabb nemzetközi mutató, az egymillió lakosra jutó közúti halálozások alapján. Kimagasló közlekedésbiztonsági eredményei mellett a nyugat-skandináv ország a közlekedési szabályok megszegésekor alkalmazható szankciók szigoráról is hírhedtté vált. A hosszú évek óta tartó kedvező baleseti trendben 2022-ben némi törés következett be, amikor a közúti halálozások, valamint a súlyosan sérültek száma egyaránt emelkedett - írja a norvég helyzetről a a Közlekedéstudományi Intézethez (KTI) tartozó szakportál, a Közlekedésbiztonság. 

A két évvel ezelőtti megtorpanás ellenére az adatok azt mutatják, hogy 2022-ben az egymillió lakosra jutó közúti halálozások száma Norvégiában 21 fő volt. Összehasonlításképpen: a szomszédos országokban, Svédországban és Finnországban ez az érték 22, illetve 34, az EU átlaga pedig 46 fő volt ugyanabban az évben, míg Magyarországon 2021-ben a KSH-adatok szerint 56 fő volt. A hosszú távú tendencia is azt mutatja, hogy Norvégiában a közúti közlekedésbiztonság helyzete kimagaslóan jó, és egyre kevesebben veszítik életüket a skandináv ország úthálózatán. 

 A norvégok idén szigorítottak a rendszeren. A gyorshajtások visszaszorítása érdekében a sebességellenőrzések fokozása, a mobil és fix kamerahálózat bővítése, az intenzív rendőri jelenlét folyamatos biztosítása, a szigorú szabályozási és szankcionálási háttér megteremtése (a túlzott, illetve az ismétlődő gyorshajtás a vezetési jogosultság elvesztését vonja maga után), valamint a megelőző és felvilágosító jellegű kommunikációs tevékenység.

A kép illusztráció.
A kép illusztráció.
  • A legfrissebb hírek szerint a norvég rendőrség 200 darab új mobil sebességmérő készüléket szerzett be a gyorshajtások, valamint az egyéb közlekedési szabályszegések (pl. jogellenes mobiltelefon használat, tilos jelzésen áthaladás, elsőbbség meg nem adása stb.) felderítése, képi rögzítése és bizonyíthatósága érdekében.  A norvég rendőrség tájékoztatása szerint az új sebességmérő készüléket a meglévő eszközök lecserélése előtt alapos tesztelésnek vetették alá. A tesztidőszak során a készülék megbízhatóan működött és az általa használt algoritmus rendkívül pontos eredményeket adott.
  • A készülék hatótávolsága lényegesen nagyobb, mint a korábbi berendezéseké. A maximális mérési távolság 2,4 kilométer, de a tesztelést követően a rendőrség a 30-500 méter közötti mérési távolság alkalmazása mellett döntött a megbízhatóság, a pontosság, valamint a későbbi eljárások sikerének biztosítása érdekében.
  • Az új sebességmérők beszerzése mellett idén februártól a gyorshajtások, valamint az egyéb közlekedési jogsértések elkövetése miatt kiszabott pénzbírságok összegét is megemelték. Norvégiában ugyanis az a politikai döntés van érvényben, mely szerint a pénzbírságok összegét a fogyasztói árindex előző évi alakulásához kell igazítani. Amennyiben a fogyasztói árindex csökken, akkor a jogsértőknek kisebb összegű bírságokkal kell szembenézniük a következő évben, ellenkező esetben, az árindex növekedése esetén pedig a szankciók is szigorodnak. Az elmúlt évben ez utóbbi történt, ezért a szabályszegésekhez társuló pénzbírságok összegét felfelé módosították. A norvég autópályákon - amennyiben 90 km/h alatti sebességkorlátozás nincs érvényben - a legfeljebb 40 km/h mértékű sebességtúllépési bírság összege 15 100 koronáról - 513 ezer forintról - 15 850 koronára - 539 ezer forintra -emelkedett.