Modelltűzijátékkal készül a Nissan

2024.03.26. 16:30

A gyártó ugyanannyiért szeretné adni a villanyautókat, mint a simákat. 

A Nissan 30 új modellt dob piacra a következő három évben. Közben a költségeket csökkentené, a nyereségrátát növelni akarja a cég.

Nissan 20 23 25.JPG

A Reuters által ismertetett új terv szerint a Nissan 1 millió darabbal több autót akarn eladni 2027-ben, mint 2023-ban. Utóbbi azt jelentené, hogy újra több mint év 4 millió autót gyártat a vállalat, amire utoljára 2021-ben volt példa.

Ötödök

A vállalat azt tervezi, hogy a hároméves periódus végén modellkínálatának ötöde lesz teljesen elektromos meghajtású autó, további 20 százalék lenne hibrid. A maradék 60 százalék lesz hagyományos jármű. Az évtized végére akarják megfordítani ezt az arányt. Akkor a részben vagy teljesen elektromos autók adják majd az értékesítés 60 százalékát. Az autóipari versenyre válaszul azt fontolgatják a cégnél, hogy a Honda Motorral stratégiai együttműködésben fejlesszék a villanyautók legfontosabb alkatrészeit és más területeken is összefogjanak.

A következő időszakban megjelenő 30 új modellből 16 lesz teljesen vagy részben elektromos meghajtású. Utóbbiakon belül 8 lesz villanyautó és 4 pedig  konnektorból tölthető hibrid. Az új modellek közül 6 kerülhet majd az európai piacra. A Nissan emellett azt a célt tűzte ki maga elé, hogy 30 százalékkal csökkenti következő generációs elektromos autói gyártási költségét. Így azok ára egy szintre kerülhet a hagyományos belső égésű motorral hajtott autókéval.