Boldog születésnapot! Ma 50 éve gördült le az első Volkswagen Golf

2024.03.29. 15:47

1974 március 29 – napra pontosan 50 éve gördült le az első Volkswagen Golf a wolfsburgi gyártósorról. Biztos számítottak az új korszakba lépő kompakt sikerében, de ekkor még biztosan ők sem gondolták, hogy a széria 37 millió eladott példánnyal a gyártó legnépszerűbb sorozata, sőt, Európa legnépszerűbb autója lesz. 

A Volkswagen Bogár utódja nagyon fontos volt: a 60-as évek közepétől prototípus-szinten fejlesztette párhuzamosan több külsős tervezőcsapat, kezdetben nagyon más formatervű, gyakorlatilag középmotoros koncepció látszott befutónak EA 266 néven, viszont a szerelhetőség és a kompaktság miatt az autó elejébe került a motor, az EA 276 pedig már sokkal inkább hasonlít arra, amit végül Golfként megismertünk. Erről a sztoriról Máté kollégánk is írt nemrég.

Már orrmotoros, de még léghűtéses EA 276 koncepció mellett a végleges Golf.
Már orrmotoros, de még léghűtéses EA 276 koncepció mellett a végleges Golf.

Az egyes Golf sikerének titkát és műszaki finomságait Göbölyös Zsolt korábban már kivesézte, mi pedig az évforduló apropóján készülünk az összesen nyolc generációnyi Golf-sorozat legérdekesebb autóit bemutatni egy cikksorozatban, ezzel is hamarosan jelentkezünk!