Téged zavarna, ha megfigyelnének a közlekedési lámpák?

2024.04.10. 16:37

Az okosvárosok tervezői a közlekedésbiztonság területén jelentős fejlődést érhetnek el a technológiai megoldásokkal, amelyek gyorsan alakítják át a települések szolgáltatásait. Például a térfigyelő kamerákkal és érzékelőkkel összekapcsolt háttérrendszerek jelenthetnek segítséget, de a mesterséges intelligencia is belép a képbe.

Igen méretes tétel

A digitális megoldásokkal foglalkozó mitechnews.com portál hoz néhány példát az egyszerűbb és a kifinomultabb lehetőségekre is.

A kép és a címlapfotó illusztráció.
A kép és a címlapfotó illusztráció.

A balesetek megelőzése nem csupán a halálesetek és a sérülések elkerülése miatt fontos, hanem azért is, mert az Egyesült Államokban a GDP 3 százalékának megfelelő - több mint 763 milliárd dolláros - összeg vész el az ilyenfajta tragédiák miatt. Az Internet of Thing (IoT) fogalomkörébe tartozó megoldások többféle módon segítik a közlekedés jobb szervezését, ami hozzájárulhat a balesetek számának csökkenéséhez is.

  • Az egyszerűbb megoldások közé sorolható például a Real-Time Diagnostics. Ebben érzékelők valós idejű adatokat gyűjtenek a városok forgalmi helyzetéről, a dugókról, a balesetekről. Mindezt élő térképeken jeleníthetik meg, lehetővé téve a közlekedés irányítóinak a gyors beavatkozást.
  • Az Adaptive Traffic Signals rendszere sem ördöngösség. Egyszerűen azt jelenti, hogy az okos közlekedési lámpák a forgalomhoz alkalmazkodva adhatják a zöldeket a kereszteződésbe érkező autóknak. Ez felválthatja az előre beállított időintervallumokat, ami gyorsíthatja a forgalmat és mérsékelheti a balesetek kockázatát is. A Smart Surveillance Systems fogalomkörébe az elemző szoftverrel ellátott térfigyelő kamerák tartoznak. Ezek főként a kereszteződéseket figyelhetik, aminek alapján adatokat szolgáltathatnak a közlekedők szokásairól az autósokétól a gyalogosokéig. Ennek alapján előre jelezhetők és megelőzhetők a tipikus balesetek. Érdekes mellékszála ennek, hogy Texas állam fővárosában, Dallasban látványosan sok a balra nagy ívű kanyarodáskor történő baleset. Olyan gyakoriak ezek az esetek, hogy vannak a balkanyaros balesetekre specializálódott ügyvédek, például Jay Murray. Az ő munkájukat a bíróságon komolyan támogathatják a térfigyelő kamerák felvételeivel és az érzékelőkkel szerzett információk.
  • A mesterséges intelligencia egyik alkalmazása a Risk Mapping. Ebben egy MI-algoritmus végignyálazza egy-egy város hosszú időre visszanyúló baleseti statisztikáját és leírásait. Ennek alapján kideríthetők a tipikus baleseti okok a város különböző érzékeny pontjain.
  • A Behaviroal Forecasting az autóvezetők és a gyalogosok tipikus viselkedéseit dolgozza fel. Ennek segítségével előre tudja jelezni, hogy a közlekedők hol és mikor kerülhetnek összeütközésbe egymással. Beavatkozási javaslatokkal élhet, figyelmeztetheti az autósokat, kezdeményezheti a sebességkorlátok megváltoztatását és más intézkedések megtételét.
  • Az Incident Anticipation rendszer a várható közlekedési helyzetekről készült modellekkel segítheti a döntéshozókat a balesetek elkerülésében. Közreműködésével kiderülhet, hogy milyen megelőző intézkedésekre van szükség például a forgalom terelésének megváltoztatásával vagy figyelmeztetőjelzések elhelyezésével.