Olyan autót mutatott a Volkswagen, ami követ a szemével

2024.04.25. 06:16

A Volkswagen az utóbbi időben erősen fókuszál Kínára, ahol óriási ütemben terjednek az elektromos autók, így nem véletlen, hogy a német cég is szívesen hasítana egy szeletet magának ebből a hatalmas tortából. Most bemutatták az ID.CODE Conceptet, ami a Volkswagen ottani jövőjét hivatott megmutatni.

Az autót Pekingben leplezték le, és kimondottan a kínai piacra tervezték. Az újdonság vonalvezetésébe nem nehéz belelátni a modern, kínai elektromos autók formai megoldásait. Az ID.CODE Concept egy olyan furcsa arányú hobbiterepjáró, ami ugyan elég magas, és a kerekei is hatalmasak, maga a kaszni viszont váratlanul lapos.

A formavilág igen egyszerű, lekerekített, tehát olyasmi, amilyenből arrafelé láttunk már sokat. Az önmagában nem baj, hogy a dizájnban semmilyen világmegváltó újdonság nincs, az már kevésbé szerencsés, hogy nehéz elsőre megmondani róla, hogy egy Volkswaganről van szó.

Az embléma nélkül maximum az első lámpák és az első lökhárító formája utal rá, hogy milyen márkájú autót nézünk épp. Pont a lámpák egyébként az ID.CODE Concept legérdekesebb részei: ezekben összesen 967 LED található, amik szemeket formáznak. A 3D Eyes fantázianevű, rengeteg, apró fényforrást tartalmazó rendszerrel az ID.CODE Concept nézelődni is tud.

Annak ellenére, hogy a fényszórók alatti részen látszólag nincs semmi különös, ide is jutott még funkció: el van rejtve itt egy kijelző. Ezen például olyan hasznos infókat tud megjeleníteni az autó, mint az időjárás, de ha kell, kedvesen egy szív-emojit is ki tud rajzolni. Ezt az interaktív, külső megjelenítőt Light Screennek nevezi a Volkswagen.

A belteret a visszafogott minimalizmus és a külsőhöz hasonlóan leginkább az íves formák jellemzik. A világos színekkel, a nagy, egybefüggő felületekkel az autó belseje olyan, mint egy modern nappali. Ez az elgondolás egyébként igen népszerű manapság az autóiparban: többek között például a BMW is ebbe az irányba halad.

Ha a nézelődés és a külső kijelző nem lenne elég, akad még ilyesmi az ID.CODE Conceptben: az ablakokon meg tud jelenni egy virtuális asszisztens, ami meg is szólítja a sofőrt. Az autó funkcióinak működését a mostani trendeknek megfelelően mesterséges intelligencia segíti. A tengernyi kamerával és szenzorral a Volkswagen tervei szerint az újdonság 4-es szintű önvezetésre képes.

Az autó kizárólag elektromos hajtással készül majd – amire már a neve is utal –, de ennek a paraméterei még nem ismertek. Bár az ID.CODE Concept egyelőre még csak koncepció, csak az irányt mutatja meg, annyira nem földtől elrugaszkodott, hogy akár a közeljövőben ne jelenhessen meg valami hasonló.

Arról egyelőre nem beszéltek, hogy mikor tervezik piacra dobni a szériaérett változatot, az viszont jól látszik, hogy a Volkswagennek valóban fontos a kínai piac. Ez a modell közben arra is rávilágít, hogy mennyire mások az ügyfelek elvárásai Kínában, mint Európában vagy akár az Egyesült Államokban.

Forrás: Volkswagen